En av de mest frustrerande sakerna du kan stöta på när du jobbar med datorn är program som saknar grundläggande, logiska funktioner. Ett skrivprogram där du inte kan göra indrag, en kalkylator som inte har någon minnesfunktion – det är lätt att hitta hårresande exempel.

Apples utvecklare lyckas ibland också göra den här typen av missar. Ett irriterande exempel är programmet Bilder som i version 3 (High Sierra) inte längre kan sortera ordningen på bildspel.

Markera ett antal bilder du vill ha i bildspelet, välj Arkiv -> Skapa -> Bildspel, skriv in ett namn och vips har du ett bildspel. Men bilderna hamnar i slumpvis ordning istället för den ordning du markerade dem i. Det här fungerande i äldre versioner av Bilder och trots att Bilder 3.0 har funnits i ett helt år har Apple fortfarande inte fixat det.

Lösningen är att manuellt sortera bildspelet med hjälp av tumnaglarna i listan längst ner. Om du har många bilder blir det rejält merjobb och känns väldigt drygt, men det fungerar i alla fall.

Du kan också välja att först skapa bildspelet med bara ett fåtal bilder, och sedan dra fler bilder till namnet i listan till vänster i den ordning du vill ha dem. Markerar du flera bilder och drar till bildspelet läggs de in i den datumordning, så vill du ha en annan ordning får du dra dem en och en.

Ett alternativ är att hoppa över funktionen för att skapa fristående bildspel och istället använda en annan bildspelsfunktion som gör ett tillfälligt bildspel av markerade bilder utan att spara det. Markera bilderna som vanligt, ctrl/höger-klicka på någon av dem och välj Visa bildspel. Då dyker ett fönster upp där du kan välja stil på bildspelet och sedan klicka Visa bildspel.

Nackdelen med det senare är att du inte kan spara det och visa igen vid ett senare tillfälle, eller lägga till fler foton i framtiden.

Vill du ha ett ännu lite piffigare bildspel kan du istället skapa det i Imovie, som dessutom bevarar ordningen på bilder i album så du slipper arrangera om igen.