En läsare skriver och undrar vad som kan vara fel på hans Mac. Han har börjat se svarta fyrkantiga prickar här och där på sina foton. De är slumpmässigt placerade och på olika platser varje gång han öppnar bilderna. Inte nog med det: när han skapar en fotobok hamnar en svart prick även i den färdiga boken.

Att installera om Mac OS hjälper inte, och det är inte så konstigt. Det här är tyvärr ett typiskt beteende i en Mac där grafikkortet har börjat gå sönder.

Till skillnad från att spela spel är bildvisning extremt lätt arbete för en modern grafikprocessor, men slumpmässiga fel i fyrkantiga områden är just vad vi kan vänta oss om den har ett litet hårdvarufel (eller ett fel i drivrutinen eller basmjukvaran, men Apple har väldigt konservativa med dessa så det är mindre troligt, speciellt om du inte har uppdaterat systemet eller gjort andra ändringar).

Buggig grafik på Mac
Buggar i grafiken som dyker upp slumpmässigt är tecken på trasigt grafikkort.

Andra liknande fel som också kan bero på att grafikkortet är trasigt är konstiga linjer, skiftande färger och döda pixlar som verkar flytta på sig (vilket så klart inte ska hända med riktiga döda pixlar). Om du öppnar en bild på den drabbade Macen och ser konstigheter, men den ser riktig ut på andra datorer, är det ganska troligt att det är hårdvaran det är fel på. Det är alltid värt ett försök att installera om Mac OS innan du lämnar in datorn för reparation, men sannolikheten är hög att det inte hjälper.

Du bör också kolla om din Mac täcks av något av Apples utbytesprogram för hårdvarufel. Just nu har företaget till exempel ett utbytesprogram för Macbook Pro tillverkad mellan mitten av 2012 och början av 2013, upp till fyra år efter inköpsdatum. Så om du exempelvis köpte en drabbad modell hösten 2014 kan du fortfarande få den reparerad utan kostnad.

Fuktskador

Vi ska passa på att påpeka att konstigheter i grafiken på en bärbar Mac även kan uppstå om det har kommit fukt i datorn på något sätt, även långt efter incidenten. Det kan till exempel leta sig in fukt som påverkar kontakten mellan moderkortet och skärmen, eller i videoutgångarna. Om buggarna i grafiken ser olika ut på den interna skärmen och en ansluten extern skärm, eller om de bara syns på den ena, är det förmodligen inte grafikkortet det är fel på utan desto troligare en fuktskada.