En av hemligheterna bakom den fantastiska kameran på Iphone är att appen alltid är vaken och alltid samlar in information om vad kameran ser, även när du inte trycker slutarknappen. Det hjälper appen att ta hdr-bilder utan att ta längre tid, och det är tack vare det som den fortfarande ganska nya funktionen Live Photo fungerar.

Live Photo kan bäst beskrivas som ögonblicksvideor. De består av en högupplöst stillbild och en kort sekvens av lågupplöst video. När funktionen är aktiv och du trycker på slutarknappen fångas ett par sekunder före och efter som video.

Med IOS 11 och senare kan du välja att spara foton i det moderna heif-formatet som gör bilderna hälften så stora. Det här gäller även Live Photos, som alltså har samma filändelse som vanliga foton men i själva verket består av en videodel och en stillbildsdel.

Du kan öppna och visa heif-bilder i Apples Bilder, men vill du dela ett Live Photo med andra som inte kan visa det kan det vara bra att kunna extrahera själva videodelen.

För att göra det kan du hålla nere alt-tangenten och dra ditt Live Photo från Bilder till skrivbordet eller en annan mapp i Finder. Alternativt kan du markera det och välja Arkiv -> Exportera -> Exportera oförändrade original för X bild(er).

Resultatet

Resultatet blir en stillbild i formatet heic och en .mov-video som kan öppnas med alla videospelare.

Vill du bara ha stillbilden i ett vanligt fotoformat istället kan du välja Arkiv -> Exportera -> Exportera X bild(er). Då kan du välja jpeg, png eller tiff som format.