I juli köpte Apple upp Intels modem-division för en miljard dollar och nu låter Intel meddela att affären är slutförd.

Avtalet innebär att Apple får tillgång till utrustning och tusentals patent, men även att man tar över 2 200 anställda från Intel.

Tack vare uppköpet kan Apple utveckla 4g- och 5g-modem till framtida modeller av Iphone på egen hand, något som gör företaget mindre beroende av Qualcomm. Troligtvis dröjer det emellertid några år till innan Apples egna modem är redo för massproduktion.

Intel å sin sida kommer att ha kvar rätten att utveckla 5g-modem för datorer, pekplattor och andra prylar som inte har med mobiltelefoner att göra. Denna tillverkning ska ske i samarbete med Mediatek.

Tidigare (2019-09-16):

Därför dröjer 5g-stödet för Iphone

Förra veckan lanserade Apple sina nya mobiltelefoner Iphone 11, Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max och vi bjöds på flera efterlängtade nyheter, däribland förbättrade kameror och längre batteritid.

En sak som lyste med sin frånvaro var stöd för 5g, något som har fått Cnet att lista ett antal orsaker till varför Apple avvaktar med just den tekniken.

Cnet konstaterar att utbyggnaden av 5g-nätet fortfarande är i sin linda och att det än så länge inte är särskilt mycket snabbare än 4g-nätet. Trots det får du betala extra för 5g-stödet i länder som USA.

Vidare är dagens 5g-kretsar låsta till ett visst nätverk, så du kan inte byta till en annan operatör och räkna med att behålla 5g-stödet. Lyckligtvis är nya kretsar på gång som klarar av flera nätverk samtidigt, dessutom är de både mindre och billigare.

Missa inte: Här förbeställer du nya Iphone 11-modellerna

Mycket talar för att 5g-stöd blir ett av dragplåstren i nästa års modeller av Iphone, särskilt som Apple och Qualcomm nu har ett fungerande samarbete igen. På några års sikt kommer emellertid Apple att kunna använda sig av egna kretsar, detta då företaget för några månader sedan köpte upp Intels 5g-modem.

Tidigare (2019-07-27):

Apple berättar: Därför köpte vi Intels 5g-tillverkning

Apples första Iphone med 5G-chipp lär enligt många bedömare släppas runt 2020, och mest troligt ha ett 5G-chipp från Qualcomm på insidan. Men efter det, från tidigast 2021 och framåt väntas Apple tillverka sina egna chipp, efter det nyliga köpet av hela Intels 5G-utveckling för smarta mobiler.

Under Apples kvartalsrapport som presenterades under tisdagskvällen berättade Tim Cook lite mer om anledningarna bakom köpet, ett köp som beskrivs som Apples näst största någonsin, skriver 9 to 5 Mac.

Bara Beats-köpet var större i dollar räknat. Däremot har så många anställda aldrig hängt med i ett köp tidigare – hela 2 200 stycken.

En anledning till köpet anges vara Apples önskan om att kunna kontrollera den bakomliggande tekniken till företagets viktigaste produkter.


Tidigare (2019-07-25):

Apple köper Intels 4G- och 5G-tillverkning för smarta telefoner

Sen torsdagskväll, svensk tid, kom det mer eller mindre väntade beskedet: Apple köper merparten av Intels 4G- och 5G-affär för smarta telefoner, inkluderat immaterialrätt, utrustning, pågående lease-avtal och inte mindre än 2 200 Intel-anställda.

Hela transaktionen är värderad till en miljard dollar, ungefär 9,5 miljarder kronor.

Affären är överenskommen mellan parterna, och transaktionen väntas ske innan 2019 är slut efter en sedvanlig juridisk översyn. Intel kommer även i fortsättningen utveckla 5G, men inte för smartphone-marknaden.

Apple slöt tidigare i år en överenskommelse med den bittra fienden Qualcomm för att få tillgång till 5G-chipp till sina Iphone-modeller, efter att just Intel inte väntades kunna leverera sina chipp i tid. Men affären kan inte ses som något annat än att Apple siktar på att kunna tillverka sina egna 5G-chip inom några år, även om Apples första 5G-telefon alltså väntas ha ett Qualcomm-chipp.

5G-modemtillverkningen blir därmed en del av Apples övriga chipp-tillverkning under ledning av Johny Srouji. Därmed kommer Apple inneha runt 17 000 patent rörande trådlös kommunikationsteknik, inkluderat protokoll för radiostandarder och modemarkitektur.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 8919 kr.

Bästa pris just nu: 8690 kr