I Sverige har rejset bland operatörer att erbjuda 5g till sina kunder inte riktigt dragit igång ännu, vilket det däremot har i USA. Men 5g är nära förestående, faktum är att det redan finns 5g-nätverk i Sverige.

Här är allt du behöver veta om kommande 5g som en Iphone-användare.


Men först, vad är 5g egentligen?

5g är kort sagt nästa generations mobilnätverk och nästa stora steg i mobil, trådlös teknik.

1g är den gamla, analoga mobilteknologin från 80-talet, enbart för röstsamtal.

2g kom med sms-meddelanden och mms-bilder. Senare även med begränsade möjligheter att skicka data över nätet – som ett sorts halvsteg mot det mobila internet.

3g blev den verkliga födseln för internet i mobilen. Med dagens mått mätt är 3g inte särskilt snabbt, men det gick att läsa in kartor, webbsidor och att ringa hyfsat högupplösta videosamtal – allt sådant vi gör idag, men i högre hastigheter. Iphone 3g, släppt 2008, var den första Iphone att kunna ansluta till 3g-nätet.

4g är det de allra flesta av oss använder idag. 4g har förbättrats allt eftersom med högre hastigheter och bättre pålitlighet. Iphone 5 (2012) blev den första Iphone att stödja 4g lte, men Iphone-enheter efter denna modell har fått förbättrat nätverksstöd som ger högre hastigheter och bättre uppkoppling.

5g är nästa steg, tänkt att ta oss genom nästa decennium av förbättringar inom mobila tjänster. Det kommer ge enormt högre hastigheter, mer pålitliga uppkopplingar och, kanske viktigast, det är utformat för att klara av många fler uppkopplade enheter.

Läs mer! Vad är 5g – och när kommer det egentligen? Allt du behöver veta


Varför du ska bry dig om 5g

Ur ett kort perspektiv behöver du egentligen inte bry dig om 5g, faktiskt. Det kommer ta tid innan 5g-nätverket är brett tillgängliga för alla i hela Sverige, och tills att merparten av produkterna du använder verkligen är 5g-kompatibla.

5g-nätet tros kunna nå upp till 10-20 gigabit per sekund, men din första 5g-telefon kommer troligen kunna ge dig en nedladdningshastighet som varierar någonstans mellan 100 megabit per sekund upp till över en gigabit per sekund.

Beroende på din fysiska position, din telefon och en mängd andra faktorer bör du kunna räkna med att 5g kommer vara mellan 1,5 gånger och tio gånger snabbare än dagens 4g.

Allt eftersom 5g-nätet och 5g-enheter förbättras och inkluderar fler delar av den komplicerade 5g-specifikationen, kommer hastigheterna krypa allt högre. Om några år bör vi kunna se nedladdningshastigheter på åtskilliga gigabit och uppladdningshastigheter på över en gigabit.

5g-nätverk utlovar också förbättrad hantering av trängsel i nätet, samt ge mycket lägre latens (det vill säga den tid det tar från att data lämnar din enhet till att det når sitt mål). Mer konkret kommer 5g upplevas mer som att surfa på ditt eget wifi-nätverk.

5g kommer vara tillräckligt snabbt och med tillräckligt låg latens för att kunna vara din enda internetuppkoppling, även hemma. En del operatörer planerar redan att göra just detta. På ditt bostadshus sitter då en fast antenn som sedan tar emot din internetuppkoppling för hela huset, trådlöst.

Det här är en anledning till att 5g är så viktigt. Det kommer snart kännas precis likadant som att vara uppkopplad på en snabb wifi-uppkoppling, med skillnaden att du kan ta med den överallt.


Finns inte redan 5g?

Jo, men 5g är fortfarande en praktisk omöjlighet för den absoluta majoriteten av svenskar. Tester med 5g pågår för fullt på olika håll i Sverige. Sedan december 2019 finns också ett (mycket litet) 5g-nät tillgängligt för en bråkdel av Tre Sveriges kunder.

Nätet täcker bara en liten del av södra Stockholm, och om du råkar bo där får du ansöka om att vara en av hundra användare som testar, men med det sagt är det alltjämt Sveriges första publika 5g-nät.

Läs mer! Tre testar 5g i Stockholm – skickar hem routrar till frivilliga

För att testa 5g behöver du såklart också en 5g-telefon. Utbudet är högst begränsat, särskilt i Sverige eftersom nätet inte är tillgängligt för allmänheten ännu (med undantag för Tres nät i södra Stockholm).

Telefonerna är dyra och många av de tidiga 5g-telefonerna fungerar ännu inte på hela 5g-spektrat. Tidiga tester av 5g-telefoner har också gett klart blandade betyg. Telefoner överhettas och går tillbaka till 4g-uppkoppling alltför ofta. Batteritiden är inte lika bra som vi vant oss med på senare år, även på de platser där 5g ska vara tillgänglig.

Det är fortfarande tidigt för 5g, med det finns ett antal telefoner som stödjer tekniken, däribland Samsung Galaxy S10 i en särskild 5g-version, Xiaomi Mix 3, LG V50, Oneplus 7 Pro och ZTE Axon 10 Pro 5g.

Från 2020 väntas utrullningen av 5g påbörjas på allvar i flera delar av världen, även i Sverige.


När kan jag köpa en Iphone med 5g?

Det sanna svaret är såklart att ingen vet förrän Apple har släppt en sådan telefon på ett av sina klassiska Iphone-event, men vi kan åtminstone spekulera baserat på befintliga uppgifter och rykten.

Apples uppgörelse med Qualcomm under 2019 har i alla fall satt Apple på rätt spår igen för att ha en 5g-Iphone redo hösten 2020. Det borde innebära att det finns en Iphone med 5g på butikshyllorna lagom till att 5g-utrullningen påbörjas i många delar av världen.

Qualcomm
Foto: Qualcomm X55.

5g-uppkoppling kan bli förbehållet Apples dyraste Iphone-modeller under år 2020, eller kanske till och med bli ett tillval i en ännu dyrare Iphone-modell. I vilket fall lär Apple använda sig av Qualcomms X55-modem, en andra generationens 5g-modem som kan koppla upp sig på fler 5g-frekvenser.

Vill du däremot ha en mer normalt prissatt Iphone med 5g kommer du troligen behöva vänta till hösten 2021 eller möjligen även 2022.

Översättning, bearbetning och tillägg: Samuel Nyberg.

Apple iPhone 11 Pro 64GB Pris vid test: 12190 kr.

Bästa pris just nu: 10450 kr