Senaste uppdateringen (2019-06-18):

Uppgifter: Apples egna 5G-modem klara 2022

Förutom att vi kan få se två nya Iphone-modeller med 5G-teknik redan år 2020, kommer uppgifter från samma rapport, från toppanalytikern Ming-Chi Kuo, att Apple fortsätter jobba på sitt 5G-chipp. Det skriver Macrumors.

Chippet kan vara klart för lansering redan år 2022 eller 2023, vilket är aningen snabbare än tidigare trott. Därmed tros Apple lämna Qualcomm bakom sig. Fram tills dess, i år 2020 och möjligen även 2021 års Iphone, lär dock Qualcomm bidra med 5G-chippen.


Uppdatering (2019-04-22):

Ming-Chi Kuo: Då får Iphone stöd för 5G

Det såg under ett tag väldigt skakigt ut för 5g-stöd i I Iphone, men efter att Apple till slut slutit fred med Qualcomm och därmed kan använda deras 5g-modem ser det bättre ut för Apple 5g-planer.

Nu hävdar den erkända analytikern Ming-Chi Kuo att Iphone därmed, i linje med flera tidigare rykten, kommer få 5g-stöd från och med 2020. Det skriver Macrumors. Qualcomm ska leverera chippen, vilket antagits tidigare, men även Samsung. Det senare är nya uppgifter.

Ming-Chi Kuo bedömer att Apple kommer skeppa 195-200 miljoner Iphone-enheter under 2020, och av dem kommer 70-75 miljoner vara 5g-enheter som släpps under årets andra hälft.


Huawei förnekar samtal med Apple om 5g-modem för Iphone

På sistone har det varit många olika bud fram och tillbaka rörande möjligheten att Apple väljer att samarbeta med Huawei rörande 5g-modem för nästa års modeller av Iphone.

Så sent som i måndags påstod Huaweis grundare Ren Zhengfei att ett samarbetsavtal var på gång, men nu förnekar företagets styrelseordförande Ken Hu uppgifterna.

- Vi har inte haft diskussioner med Apple i den här frågan, säger Ken Hu i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Om det inte blir något avtal med Huawei tyder det mesta på att Apple får vända sig till Samsung, Mediatek eller Intel, detta då det lär bli svårt att reparera relationen till Qualcomm efter alla rättstvister företagen emellan.

Utöver att förse diverse mobiltillverkare med 5g-chipp ägnar sig Huawei även åt att bygga själva 5g-nätet. Hittills har man lyckats teckna 40 avtal, varav 23 i Europa, 6 i Asien/Oceanien, 10 i Mellanöstern och 1 i Afrika.

Uppdatering (2019-04-09):

Huawei öppnar för att sälja 5g-chipp till Apple

Enligt den senaste tidens rykten håller Apples 5g-planer på att grusas rejält, främst på grund av att Intel inte verkar kunna hålla tidsplanen får sitt kommande 8160 5g-chip. Särskilt många alternativ finns inte heller för Apple, särskilt som man inte lär vilja köpa 5g-chipp av konkurrenten Qualcomm som man just nu ligger i en infekterad juridisk strid med.

Men nu öppnar Huawei för att sälja sitt 5G Balong 5000-chip till Apple, detta enligt Engadget. Tidigare ska Huawei ha vägrat sälja till andra företag – men Apple kan vara ett undantag från denna regel.

Även om det öppnar upp en ny möjlighet för Apple är det inte särkskilt troligt att det hamnar 5g-chipp från Huawei i framtida Iphone-modeller. Förutom att Huawei är en stor konkurrent till Apple, ligger Huawei inte bra till i den amerikanska regeringens ögon. Företaget står dessutom under allvarliga anklagelser för att stjäla affärshemligheter från amerikanska företag, Apple inkluderat.


Tidigare:

Apples 5g-Iphone kan försenas – av Intel

Även om vissa uppgifter pekar mot att Apple tänker utveckla ett eget 5g-modem för framtida Iphone-modeller kommer man i de första 5g-enheterna troligen förlita sig på Intel och dess 8160 5g-chip som nu står under utveckling.

Enligt nya uppgifter från Fast Company har Intel dock svårigheter att hålla sina egna deadlines, något som fått Apple att ”tappa förtroendet för Intel” och deras förmåga att leverera chipet i tid. Enligt Fast Company är Apples relation till Intel ”ansträngd.” Apple ska även ha hållit samtal med Samsung och Mediatek om att leverera modem till Apple istället.

Alternativet att gå tillbaka till sin tidigare leverantör Qualcomm anses dock vara otroligt med tanke på pågående juridiska strider mellan företagen.

För den som missat: Apple har sedan länge en rejäl dispyt med den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm. För att göra en lång historia kort har resultatet av pågående patentstrider blivit att Apple så långt det är möjligt sökt sig bort från Qualcomm som leverantör av olika radiochip i Iphone. En het kandidat är istället Intel.

Missa inte! Vad är det – och när kommer det egentligen? Här är allt du behöver veta om 5g

Att byta från Qualcomm till Intel kan faktiskt innebära en förbättring. Gissningsvis kommer Apple använda sig av Intels XMM 7560-modem. Det är ett chip som klarar fler band och nätverk än både Intels föregående modem och Qualcomms nuvarande. Resultatet kan bli att vi får se en och samma telefon över i stort sett hela jorden, istället för att som idag ha flera olika Iphone-modeller i olika delar av världen.

Våra kollegor på amerikanska systersajten Macworld har försökt bena ut när vi kan få se den första Iphone-modellen med 5g, och troligtvis är det inte alltför länge kvar.

När kommer den då?

Räkna inte med att få se en 5g-Iphone redan till hösten. Dels är Intels nya modem inte klara, dels är 5g-näten inte tillräckligt utbyggda ännu. Tidigast 2019, kanske 2020, bör vi dock kunna köpa den första Iphone-modellen som kan användas på ett 5g-nät.

Några konkreta rykten om en 5g-Iphone har ännu inte börjat cirkulera, men baserat på nuvarande och kommande teknologier kan vi se det här som en kvalificerad gissning.

Läs också! Så blir Apples nya A12-processor – här är allt vi vet

Uppdatering (2019-04-16):

Apple iPhone 8 64GB Pris vid test: 6990 kr.

Bästa pris just nu: 6190 kr