För den som missat: Apple har sedan länge en rejäl dispyt med den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm. För att göra en lång historia kort har resultatet av pågående patentstrider blivit att Apple så långt det är möjligt sökt sig bort från Qualcomm som leverantör av olika radiochip i Iphone. En het kandidat är istället Intel.

Missa inte! Vad är det – och när kommer det egentligen? Här är allt du behöver veta om 5g

Att byta från Qualcomm till Intel kan faktiskt innebära en förbättring. Gissningsvis kommer Apple använda sig av Intels XMM 7560-modem. Det är ett chip som klarar fler band och nätverk än både Intels föregående modem och Qualcomms nuvarande. Resultatet kan bli att vi får se en och samma telefon över i stort sett hela jorden, istället för att som idag ha flera olika Iphone-modeller i olika delar av världen.

Våra kollegor på amerikanska systersajten Macworld har försökt bena ut när vi kan få se den första Iphone-modellen med 5g, och troligtvis är det inte alltför länge kvar.

När kommer den då?

Räkna inte med att få se en 5G-Iphone redan till hösten. Dels är Intels nya modem inte klara, dels är 5g-näten inte tillräckligt utbyggda ännu. Tidigast 2019, kanske 2020, bör vi dock kunna köpa den första Iphone-modellen som kan användas på ett 5g-nät.

Några konkreta rykten om en 5G-Iphone har ännu inte börjat cirkulera, men baserat på nuvarande och kommande teknologier kan vi se det här som en kvalificerad gissning.

Läs också! Så blir Apples nya A12-processor – här är allt vi vet

Apple iPhone 8 64GB Pris vid test: 6990 kr.

Bästa pris just nu: 6390 kr