Rykten från Apples underleverantörer hävdar att Apple kan snudda vid sitt tidigare försäljningsrekord för höstens kommande Iphone-modeller. 70-75 miljoner enheter spås Apple kunna kränga från september och fram till slutet av året, enbart räknat de nya modellerna för hösten.

Läs även: Allt vi vet om Iphone 11 / Iphone XS

Hisnande siffror – som vi har all anledning att tro på.

En sådan rekordförsäljning skulle närma sig det tidigare rekordåret 2014, då Iphone 6 slog ned som en bomb. Iphone 6 och framför allt dess storebror Iphone 6 Plus erbjöd nu rejält mycket skärmar i en Iphone, upp från 4 tum i Iphone 5 till som störst hela 5,5 tum i Plus-modellen. Äntligen, verkade folk tycka, för Iphone 6 och Iphone 6 Plus sålde i tokiga mängder.

2018 återupprepar succén från 2014

Vi har goda anledningar att tro att även hösten 2018 kan bli en succéhöst för Iphone, för att döma av alla de rykten som cirkulerat inför höstens lanseringar har Apple sin kanske bästa Iphone-modeller någonsin på gång.

Apple förväntas den 12 september lansera inte mindre än tre nya Iphone-modeller som alla använder grundidéerna från Iphone X. Alltså stora skärmar som går ända ut till hörnen, gester istället för hemknapp och Face ID istället för Touch ID.

Apples nya sätt att tillverka Iphone helt enkelt, och en design som lär hänga med i flera år framöver om man gör som med Iphone 6 och låter grundstrukturen leva kvar under lång tid. Grundformen från Iphone 6 har överlevt i Iphone 6S, Iphone 7 och Iphone 8 men kan alltså nu, fyra år senare, helt ersättas av tre stycken Iphone X-liknande enheter.

Iphone 2018
Foto: Benjamin GeskinEn bild av hur höstens Iphone-modeller kan se ut, om vi ska tro ryktena. I mitten den billigare Iphone-modellen som lär ta ned Iphone X-egenskaperna till en lägre prisnivå.

Namnen på alla dessa olika modeller är fortfarande okända men vi lär få se en direkt uppföljare till Iphone X med uppdaterade interna komponenter, en större Iphone X Plus som blir företagets största Iphone någonsin samt en något billigare Iphone X med en 6,1 tum stor lcd-skärm.

Läs mer! Uppgifter: Inget Apple Pencil-stöd i nya Iphone trots allt

Alla Iphone blir "Iphone X"

Allra mest intressant är lcd-modellen. Visst, oled-modellerna kommer fungera som lyxigare modeller för mer krävande kunder att uppgradera till för att få bättre skärmar och en dubbelkamera på baksidan. De kommer hålla upp genomsnittspriset per såld Iphone en del, även om vissa bedömare tror att snittpriset faktiskt kommer minska på grund av ”budgetmodellens” popularitet.

Men storsäljaren blir den billigare lcd-modellen, och det är inte svårt att se varför. När Iphone X lanserades var det egentligen ett år för tidigt, något som Apple berättat i efterhand. Men telefonen lanserades 2017 som en första inblick i hur framtidens Iphone kommer att se ut. Priset var högt och alla nya teknologier för nästa generations Iphone introducerades i en och samma enhet: Face ID, heltäckande skärm för första gången i en Iphone, gester istället för hemknapp, ett tvåcelligt batteri, och många andra nyheter. En Iphone som också kostade skjortan.

Iphone X går från lyx till den nya standardmodellen

Nya budgetmodellen av Iphone X (eller vad den nu kommer heta) kommer däremot ta ned alla dessa attraktiva nyheter till en rimligare prisnivå. Rykten har talat om ett pris på ungefär 700 dollar, vilket i Sverige borde vara ungefär 8 500 kronor. Plötsligt kan vi alltså få en Iphone X till priset av en Iphone 8.

Det här kan bli företagets starkaste Iphone-serie någonsin.

Bara utseendet och den heltäckande skärmen lär få många användare att vilja byta upp sig. Alla Iphone 8-modeller och tidigare med de stora skärmkanterna lär genast se omoderna ut när allt fler varianter av Iphone med ett ”Iphone X-utseende” kommer ut på marknaden. Något som ytterligare lär driva på folks fåfänga att vilja hålla något modernare i handen.

Det är upplagt för succé, och därför kommer inte underleverantörernas uppgifter om en stundande försäljningssuccé som någon överraskning. Fler kommer kunna köpa en Iphone med Iphone X-formspråk, men utan att skrämma plånboken lika mycket. Det här kan helt enkelt bli företagets starkaste Iphone-serie någonsin. Apple har en superhöst framför sig.

Missa inte: Första läckta bilderna på nästa Iphone

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 10190 kr.

Bästa pris just nu: 8058 kr