Testad produkt: Overflow 3.0.1
Pris: 159 kronor i Mac App Store. Gratis provversion finns på Stunt Softwares hemsida.

Overflows likheter med Mac OS egna sökfunktion Spotlight är flera. Programmet består av ett enda flytande fönster som kan tas fram från var som helst i systemet. Med programmet öppet kan vi smartare sortera och få blixtsnabb tillgång till länkar, filer och program som vi valt att spara i Overflow.

Även om vi kan använda tangentbordet för att söka efter saker (programmet har inget synligt sökfält, men tryck bara på någon tangent så händer det saker) står det klart att Overflow är ett väldigt visuellt program. Istället för att bara söka efter en fil kan vi se den framför oss direkt i Overflow, ungefär som ett blixtsnabbt Finder-fönster som dyker upp på skärmen med ett kortkommando.

Läs också! 15 riktiga guldkorn: Smarta program som är absoluta måsten till Macen

Tre Mac-program i ett

Overflow är mycket mer än bara en kolsvart version av Spotlight eller Finder. Det här är istället en sorts blandning av Dock, Finder och Spotlight, allt i ett och samma program. En smart launcher, med andra ord.

För detta test har vi försökt göra Overflow till en del av vårt dagliga arbetsflöde. Detta genom att först och främst ställa in ett eget kortkommando så att vi faktiskt kommer ihåg att använda Overflow. Vi kan ställa in vilket kortkommando som helst, men smartast är att använda ett som ligger nära Spotlights cmd + mellanslag. För Overflow väljer vi control + mellanslag. Vi kan också komma åt Overflow från menyraden.

Overflow
Vi lägger till nya objekt genom att klicka på plus-tecknet och sedan leta upp objektet i Finder, alternativt att bara dra och släppa ett objekt i Overflow.

I listan till vänster finns vad som kallas för samlingar (collections). Det är helt enkelt mappar som vi själva fyller med allt som vi tycker är relevant, exempelvis alla sparade länkar och filer för ett visst projekt, eller alla Adobe-program som används för vissa arbetssysslor.

Overflow verkar välskrivet. Att söka går blixtsnabbt om vi behöver få tag på en fil som inte finns i våra samlingar. Programmet söker över hela systemet, inte bara bland de objekt vi själva lagt till.

Overflow
För den som aldrig vill lämna tangentbordet kan hela Overflow navigeras med bara tangenter. Piltangeter för att stega mellan våra sparade objekt. Cmd och upp- eller nedtill för att stega mellan våra samlingar. Men för att räkna får vi fortsätta använda Spotlight.

Läs också! 32 grymma gratisprogram till din Mac

Kompetent komplement, men ingen ersättning

Programmets utseende kan inte ändras, här är det kolsvart som gäller. Vissa andra saker kan dock påverkas, exempelvis om vi vill att filnamnen ska visas hela tiden eller om vi vill gömma listan med samlingar. Däremot går det inte att enkelt dra en ikon för att flytta den till en annan plats.

Overflow saknar också många av de smarta funktioner som finns i Spotlight. Det finns ingen miniräknare, vi kan inte konvertera valutor eller kolla statusen på en flight.

Kort sagt, Overflow är ingen ersättning av Spotlight men väl ett bra komplement. Istället för att överlasta Docken med program och filsamlingar, lägga genvägar på skrivbordet, eller söka efter allt i Spotlight hela tiden, kan Overflow fungera som en mycket smartare ersättning för allt detta. Ett kortkommando bort har vi ett litet fönster som mycket prydligare visar mappar, länkar och program sorterade efter typ, användningsområde, eller precis vad vi vill.

Betyg: 4 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple MacBook Air - 1,8GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 8490 kr.

Bästa pris just nu: 9987 kr