Den omsusade appen Onavo började sitt liv hos Facebook redan år 2013, då den köptes in som ett nytt analysverktyg. För Facebook blev appen snart ett viktigt verktyg för att analysera data från sina användare även när de befinner sig utanför företagets appar.

Enligt The Verge ska användardatan som samlades varit viktig bland annat för att lära sig mer om hur folk använder Facebooks konkurrerande appar. Det var för Facebook viktig information som bland annat bidrog till beslutet att köpa exempelvis Whatsapp.

Läs mer! Facebook erbjuder vpn-app som samlar in användardata – till Facebook

Facebook har marknadsfört Onavo som en vpn-app som ger användaren ”lugn och ro” på internet. Först när den fullständiga beskrivningen öppnades i App Store kunde användaren läsa att data samlades för att ”förbättra Facebooks tjänster” och att data kunde samlas i bakgrunden.

Nu skriver The Wall Street Journal att Facebook alltså bestämt sig för att ta bort appen från Apples appbutik. Appen lever helt enkelt inte upp till de nya, hårdare kraven i App Store som bland annat bestämmer att appar inte får samla information om vilka andra appar som är installerade på en användares enhet, om syftet är dataanalys eller marknadsföring.

I ett uttalande till The Verge säger Facebook:

– Vi har alltid varit tydliga när folk laddar ned Onavo om den information som samlas och hur den används. Som en utvecklare på Apples plattform följer vi de regler som satts upp.

Apples nya regler kan ses som ett direkt svar på vad appar som Onavo har för sig på användares Iphone- och Ipad-enheter, har Bloomberg tidigare skrivit. I svenska App Store ser appen redan ut att ha försvunnit.