Apples mars-event kommer och går. Vissa år håller Apple regelrätta event med inbjuden publik, ofta under mars månad. Andra år har företaget smugit ut nyheter via ett pressmeddelande.

I vilket fall brukar det lanseras åtminstone någon nyhet från företaget på vårkanten. I år finns det enligt ryktessvängen flera Apple-produkter i ”pipen” redo att lanseras – så visst är ett mars-event 2020 fortfarande högst tänkbart.

Läs även: Här är Apple-prylarna som kan släppas under 2020.

Ännu är inget mars-event bekräftat, men om det blir av så bör inbjudningarna skickas ut inom ett par veckor. Med tanke på den mängd produkter som väntas lanseras håller vi det relativt troligt att det faktiskt blir tal om ett event, inte bara en smyglansering via pressmeddelanden.

Många av uppgifterna kommer från analytikern Ming-Chi Kuo, vanligtvis en relativt välinformerad källa. Här de produkter som kan lanseras – samt vår bedömning om hur trolig en lansering verkligen är.

Iphone 9
Foto: OnleaksEn rendering visar hur "Iphone 9" kan se ut.

Iphone 9 – en ny budget-Iphone

8 + 11 = 9. I alla fall i Iphone-land.

Flera rykten pekar mot att Apple kommer lansera en ny version av Iphone 8 4,7 tum, men med ett innanmäte till stora delar hämtat från Iphone 11, det vill säga lite mer arbetsminne och självklart den senaste Iphone-processorn A13. Därför kan det här ses som en ”andlig” uppföljare till Iphone SE, men fyratumsstorleken från den telefonen får vi nog inte återse igen.

Trots specifikationerna ryktas prislappen hamna under 5 000 kronor, vilket mycket väl kan göra det här till den mest prisvärda Iphone på länge – kanske någonsin. Namnet tros alltså bli Iphone 9, ett fortfarande oanvänt Iphone-namn.

Hur troligt? Mycket troligt. Om det alls finns en så kallad ”Iphone 9” är mars helt rätt tidpunkt att lansera den. Ryktessvängen har blivit något mer intensiv de senaste veckorna, och en Iphone-lansering i mars är lämplig för Apple att hinna med innan WWDC i juni, som vanligtvis har större fokus på mjukvara, och september, då allt fokus kommer vara på sprillans nya Iphone-modeller.

Läs mer! Rykten: "Iphone 9" – så blir Apples nya budget-Iphone


Ipad Pro – fler kameror

En ny Ipad Pro kan mycket väl leta sig in på mars-eventet. Relativt få nyheter har läckt ut, men enligt ryktessvängen kan proffsplattan få tre kameror och 3d-sensorer på baksidan. Kanske kan det bli första gången som en Ipad får ett mer avancerat kamerasystem än en Iphone.

Hur troligt? Troligt. Det är helt enkelt dags för en ny Ipad Pro att lanseras, då nuvarande modell släpptes i oktober 2018. Ryktessvängen har dock inte varit fullt så intensiv som för Iphone 9.

Läs mer! Nya renderingar visar Ipad med trippelkamera


MacBook Pro 13 tum 2020

Macbook Pro 13 tum – nytt tangentbord

Någon gång under första halvan 2020 väntas vi få se en uppdaterad Macbook Pro av den mindre modellen, även om det inte nödvändigtvis måste ske på kommande mars-event. En ny generation processorer väntas, men allra mest spännande blir att se om den lilla 13-tummaren får samma tangentbord som sitter i 16-tummaren. Kanske lanseras även en ny Macbook Air.

Hur troligt? Medel. En uppdaterad Macbook Pro 13 tum är mycket troligt att vi får se under året, men om den lanseras redan på ett mars-event återstår att se.


Apple TV – ny processor, men vad mer?

Något överraskande dök uppgifter om en ny Apple TV upp häromveckan. Modellen uppges få en A12-processor, men inte mycket annat är känt om modellen.

Hur troligt? Medel. Bara ett enda rykte pekar mot en snar Apple TV-lansering, men det har å andra sidan gått mer än två år sedan nuvarande Apple TV 4k, så visst börjar det bli dags för en uppdatering.


Hörlurar – till sist dags för Apples Bose-utmanare?

I ett par år har det ryktats om att Apple vill använda det man lärt sig från Airpods i ett par större over ear-hörlurar med brusreducering, som en utmanare till Boses och Sonys olika hörlursmodeller, med flera andra.

Hur troligt? Inte troligt. Ming-Chi Kuo har visserligen haft rätt många gånger förut, men den här gången var uppgifterna från analytikern knapphändiga och dessutom den enda källan som hävdat att en snar lansering är aktuell. Det finns fortfarande en möjlighet att detta rykte är hopblandat med exempelvis de brusreducerande hörlurarna Solo Pro, som Apples dotterbolag Beats har släppt. Vi håller det för mindre troligt att denna produkt lanseras redan i mars.


Laddplatta – länge leve Airpower

Något överraskande hävdar Ming-Chi Kuo att Apple även har en ny laddplatta i rockärmen. Efter fiaskot med Airpower är det svårt att tänka sig att Apple vill ge sig in i leken igen. Enligt Ming-Chi Kuo ska det dock handla om en mindre modell än Airpower denna gång.

Hur troligt? Inte troligt. Visst finns en möjlighet, men hittills pekar bara ett rykte mot att detta sker. Kommer den så blir laddplattan mars-eventets joker.


Airtags
Läckta bilder visar hur Airtags kan se ut i IOS.

Airtags – Apples prylhittarbricka

Även det här är en påstådd, kommande Apple-produkt som är lite svår att greppa, annat än att den lär använda sig av ultra wideband-teknik på något sätt.

En bluetooth-bricka är dock en mycket oväntad produkt att se från Apple. Kanske rör det sig om en ”outsourcad” produkt, ungefär som Apple tidigare förmått exempelvis Logitech att tillverka Apple-tillbehör som pekpennan Crayon och laddstationen Powered.

Hur troligt? Medel. Även om det låter märkligt har flera rykten pekat mot att en bluetooth-bricka av något slag är på gång, och ett mars-event kan vara ett bra tillfälle för en sådan lansering.

Läs mer! Airtag: Allt vi vet om Apples prylhittarbricka


Datum: När sker lanseringarna?

När det gäller Apples mars-event är det svårare att sia om ett datum jämfört med exempelvis Iphone-eventen i september. Dels för att Apple inte håller dem varje år, dels för att Apple tidigare inte följt något särskilt mönster för valda datum. En tisdag är troligt, men tidigare år har eventet ägt rum alltifrån 2 mars till 27 mars. Det ger oss inte mycket mer vägledning.

I år infaller den första tisdagen i mars månad den 2 mars, den sista tisdagen den 31 mars. Någonstans mellan de datumen är den bästa gissningen i nuläget.

Apple iPad Pro 10.5" 64GB Pris vid test: 6889 kr.

Bästa pris just nu: 7680 kr