Iphone Xs och Iphone Xs Max

Kvällens största nyhet är Iphone Xs och Iphone Xs Max, de två nya flaggskepssmodellerna som ersätter Iphone X överst i Apples sortiment.

Iphone XS

De kommer med 5,8 eller 6,5 tum stor oled-skärm, vrålsnabb ny processor och förbättrade kameror.

Läs allt om Iphone Xs och Iphone Xs Max


Iphone XR

Iphone Xr
Iphone Xr är den lcd-skärmsbestyckade lite billigare modell som det har ryktats om. Förutom den enklare skärmen och en ensam kamera på baksidan har den samma processor som Iphone Xs och kan alltså det mesta lika bra, för över 3 000 kronor mindre.

Allt om Iphone Xr


Apple Watch Series 4

Apple Watch Series 4

Även den nya modellen av Apple Watch var väntad, och levde upp till ryktena. Den har över 30 procent större skärm, snabbare 64-bitarsprocessor och inbyggd EKG.

Här hittar du information om Apple Watch Series 4


Lanseringsdatum för de nya operativsystemen

Apple har också meddelat när de nya versionerna av de olika operativsystemen kommer. De flesta släpps redan på måndag, men Macanvändare måste vänta ytterligare en vecka.

Då släpps IOS 12 och Mac OS Mojave


Missade du eventet? Apple har nu lagt upp hela presentationen så att du kan se den i lugn och ro.


9 intressanta nyheter från eventet

Tiden efter varje Apple-event är nyhetsintensiv, och kanske flög några av de mindre men likväl intressanta nyheterna från eventet förbi radarn. Här är detaljerna‚ nyheterna (och i ett par fall även besvikelserna) du kan ha missat från årets september-event.

Missa inte! Vi testar Iphone XS: Bättre än någonsin – men för vem?


1. Hej då, hörlursadapter

Apple verkar tycka att det är dags att släppa taget om den där hörlurssladden vid det här laget. Två år efter att Apple slopade hörlursuttaget på Iphone slopade man i år också hörlursadaptern som hittills alltid följt med Iphone-modeller utan 3,5 mm-jacket.

Istället får vi välja trådlöst, lightning-lurar eller att köpa en egen hörlursadapter. Apples säljer fortfarande sin modell för 95 kronor.

Läs också! 9 udda prylar du inte visste fanns i Apple Store


Iphone XS

2. Fortfarande långsam laddning

Innan lanseringen av årets Iphone-modeller trodde vi och många andra att Iphone äntligen, efter elva år med samma klena femwattsladdare, skulle skeppas med en mer kraftfull laddare direkt i förpackningen. Men nej. Det ryktet kan i själva verket ha gällt Ipad, som alltså kan få en usb-c-snabbladdare i lådan.

Visst, långsam laddning via sladd torde vara det mest skonsamma sättet att ladda en telefon, men ibland har vi inte tid att vänta. Särskilt inte om vi köper nya Iphone XS Max med ett över 3 000 mAh stort batteri tar laddningen hopplöst lång tid.


Logitech Powered

3. Trådlösa laddningen är snabbare och mindre kinkig

Föredrar du att ladda trådlöst kan du i alla fall glädjas åt det faktum att Apple har nya spolar för trådlös laddning i årets Iphone-modeller. Dels är de mindre kinkiga med exakt var på laddaren vi placerar Iphone, dels laddar de nu lite snabbare. Fem till 20 procent snabbare ska vi kunna räkna med.


Iphone XR

4. Iphone XR har bäst uppgiven batteritid

Något överraskande är det inte Iphone XS Max med det absolut största batteriet som har bäst batteritid. Nej, istället är det Iphone XR som är den lite oväntade vinnaren här. Enligt Apples egna specifikationer har den bäst batteritid på nästan alla punkter. På två punkter (lyssningstid och samtalstid) har Iphone XR likvärdig batteritid med Iphone XS Max.

Läs också! Iphone XS, XS Max och XR – detta skiljer de nya Iphone-modellerna


Iphone XR

5. … men också en lågupplöst skärm

På andra håll är vi inte lika imponerade. Skärmen är hela sex tum stor, men upplösningen är inte mer än 1 792 x 828 pixlar. Vi kan alltså inte ens kolla på 1080p-video i full upplösning på den här skärmen. Den låga upplösningen kan dock vara en delförklaring till varför Iphone XR har så bra batteritid.

326 ppi räcker ändå för att det ska kunna kallas en retina-skärm, och det återstår att se hur väl skärmen verkligen presterar när Iphone XR når butikshyllorna i slutet av oktober.

Iphone SE

6. Apple har nu ingen Iphone med liten skärm

Tycker du bäst om Iphone med små skärmar, som fyra tum i Iphone SE? Köp en medan du fortfarande kan, för små skärmar är på väg ut ur Apples Iphone-utbud. Den minsta Iphone Apple fortfarande säljer är Iphone 7 och Iphone 8, båda med 4,7-tumsskärmar.

Även dessa lär dock försvinna inom ett par år eftersom att Apple nu satsar på ”Face ID-upplevelsen”, med större skärmar som går ännu ut i hörnen. Turligt nog är Iphone XS inte mycket större än en Iphone 8, men eftersom att skärmen är högre blir det ändå svårare att nå längst upp.


Iphone 6

7. Hörlursuttaget är dött och begravet

När de nya Iphone-modellerna presenterades försvann också som vanligt de äldsta Iphone-modellerna för året. Den här gången hamnade Iphone 6S, Iphone 6S Plus (båda från 2015) och Iphone SE (2016) under yxan, och försvann helt från Apples utbud.

Därmed försvann också de sista Iphone-modellerna med ett hörlursuttag.


Iphone XR

8. Det här står "R" i Iphone XR för (tror vi)

Ingen förklaring överhuvud taget har lämnats för varför Iphone XR heter just XR. X kommer givetvis från Apples nya Iphone-modeller från och med Iphone X, men ”R” då?

Då Iphone XR kan ses som en billigare version av Iphone XS valde man kort och gott bokstaven före S i alfabetet – R. Därmed Iphone XR. Någon bättre förklaring har vi inte lyckats komma fram till.


Apple Watch

9. Det ultimata tecknet på att Apple försöker få både mjukvara och hårdvara att lira ihop

Apple påpekar ofta på fördelarna med att tillverka både hårdvaran och mjukvaran. Det här är kanske ingen direkt fördel – eller nackdel – men väl en intressant detalj.

När Apple Watch Series 4 presenterades visade man också upp en rad nya armband i olika färger. De färgerna kan även matchas av Apples urtavlor. Har du ett lavendergrått sportband som på bilden ovan, finns samma färg att få på urtavlan som accentfärg.