I somras kom beskedet det har ryktats om i flera år: Apple kommer överge Intels processorer och övergå till egenutvecklade chipp. Det blir tre tredje gången företaget helt och hållet byter processorarkitektur, och förmodligen den sista. Med egen design behöver Apple aldrig mer förlita sig på att leverantörer som Intel, IBM eller Motorola ska utveckla passande nya processorer.

Här samlar vi dels vad vi förväntar oss på eventet, dels vilka övriga nyheter som kanske dyker upp:

Nya Macar

Det mest uppenbara är nya Macbook-modeller med Apple Silicon, företagets namn på de egenutvecklade chippen. Enligt rykten håller Apple på med inte mindre än tre olika nya modeller, men det är osäkert om alla tre ska presenteras redan nu. Mark Gurman och Debby Wu på Bloomberg påstår att det åtminstone blir uppdateringar av 13-tums Macbook Pro och Macbook Air, men att en ny 16-tumsmodell också är på gång och möjligtvis kan visas upp. Twitter-konto Lovetodream påstår också att det blir de två 13-tummarna.

Vi kan ta för givet att Apple har ansträngt sig mer än vanligt för att hemlighålla nyheterna och det är möjligt att det kommer en oväntad ny modell. Äldre rykten talade till exempel om en ny 12-tums Macbook och det hade inte varit olikt Apple med en dator som både är extremt liten och lätt och samtidigt riktigt snabb.

Andra uppgifter om kommande Apple Silicon-Macar handlar om en Imac med Pro Display XDR-liknande design och en ny Mac Pro, hälften så stor som dagens. En möjlighet är att det sistnämnda i själva verket är en produkt många Macanvändare länge har efterfrågat: Ett midi-torn i stil med gamla Powermac G3/G4 – som en Imac utan skärm och med åtminstone en pci-expresskortplats.

Det kan verka lustigt om Apple skulle ändra sig och ta fram en sådan just efter ett processorbyte som innebär att den inte kan köra Windows och därmed vara en riktig allt-i-alla-dator, men med en annan arkitektur är konkurrerande Windows-maskiner skulle det inte gå att göra samma direkta jämförelser. Hur som helst väntar vi oss ingen ny stationär Mac av något slag på tisdagens event.

Apple Silicon
Foto: Apple

Första Apple Silicon-processorerna

Apple har hittills inte presenterat några konkreta detaljer om de nya processorer som ska driva den nya generationens Macar, annat än vaga antydningar utifrån vad chippen i Ipad Pro klarar i dag. Utvecklarpaketet som skickats till en del utvecklare använder en A12Z-processor, men ingen räknar med att just den processorn faktiskt kommer återanvändas i något såld Mac.

Vi gissar att Apple kommer lägga ganska mycket tid – och garanterat en ny flashig video – på att presentera tekniken i processorn. Enligt rykten utvecklar Apple varianter med 8, 12 och 16 kärnor. De senaste uppgifterna gör gällande att Macarna vi får se på eventet har 12-kärniga processorer.

För några dagar sedan dök uppgifter om hastigheten på processorn upp. Påstått läckta Geekbench-resultat visar ett enkeltrådat resultat på drygt 1 600 poäng, och 7 220 multitrådat. Det kan jämföras med 16-tums Macbook Pro som får runt 1 100 respektive 6 900 poäng. Geekbench är ett syntetisk test och resultatet visar inte nödvändigtvis att den kommer vara snabbare i verkliga program. Men det ser i alla fall lovande ut.

Cpu-prestanda är dock inte det viktigaste nu för tiden. De flesta som klagar på att dagens Macar är för långsamma syftar på grafikkorten. Spel och videoredigeringsprogram är bara två kategorier som har gjort att många Macanvändare har valt en större och dyrare modell än de egentligen vill ha, bara för att få AMD-grafik så de slipper dras med Intels tröga inbyggda grafik.

Här vet vi från Ipad och Iphone att Apple har chansen att verkligen piska Intel. Vi skulle inte förvånas om grafikprestandan i 13-tummarna blir minst dubbelt så hög som i dag. Mer intressant blir det med 16-tums Macbook Pro – och nästa år i Imac.

Big Sur

Skarp version av Mac OS Big Sur

Apple har släppt fler betaversioner än vanligt av årets Mac OS-uppdatering, men nu ser den ut att vara nära lansering och vi gissar att Apple kommer meddela att uppdateringen kommer släppas mycket snart. Kanske redan samma kväll, men definitivt nu i veckan.

Frågorna vi vill ha svar på

Det är många saker om de nya Apple Silicon-maskinerna vi inte vet något om, och vi väntar med spänning på att höra mer. Här är några saker:

  • Hur mycket strömsnålare blir de nya processorerna egentligen? Vi vet att Apple är duktiga på att ta fram effektiva chipp, men som alla som överklockat en Intelprocessor vet kan högre prestanda leda till sämre effektivitet.
  • Hur mycket internminne kommer vi kunna välja till i de här Macarna?
  • Vad händer med egpu? Apple har gjort en ganska stor sak av att moderna Macar kan uppgraderas i efterhand genom att köpa till en egpu och ett riktigt kraftfullt grafikkort från AMD. Kommer den möjligheten finnas kvar?
  • Kommer det gå att installera andra operativsystem över huvud taget? Apple har gjort det ganska tydligt att Boot Camp försvinner, men en del användare gillar att experimentera med exempelvis Linux och vi vill åtminstone ha svart på vitt hur det blir.

Andra potentiella nyheter

Under året har det gått rykten om flera andra Apple-produkter som fortfarande inte har sett dagens ljus. Dels är det de sedan länge ryktade Tile-liknande prylhittarbrickor som enligt uppgifter kallas Airtags, dels ett par heltäckande hörlurar med namnet Airpods Studio.

Vi har inga konkreta tecken på att någon av dessa produkter kommer släppas på eventet. Jon Prosser har påstått att hörlurarna har skjutits upp och inte kommer förrän i mars nästa år, men han har på senare tid haft rätt låg träffsäkerhet och det är möjligt att hans källa eller källor på Apple inte är lika pålitlig som tidigare.

Airtags dök upp redan i en betaversion av IOS 13.2 förra hösten och flera gånger har rykten påstått att lanseringen var nära förestående. Om Apple är klara med utvecklingen och har kört igång tillverkningen – vilket Ming-Chi Kuo i våras påstod skulle ske senast under tredje kvartalet – skulle vi visserligen inte bli förvånande om de släpps nu så att de kan börja säljas under julhandeln (som en av företagets billigare produkter lär de kunna gå hem som julklappar). Men å andra sidan skulle vi inte bli det minsta förvånade om Apple håller sig helt till Mac på eventet.