Uppdatering 2018-08-24:

Nu är det bekräftat att Ikea kommer utöka sin smarta hem-serie Trådfri med två versioner av ett uppkopplat eluttag. Norska Ikea bekräftade detta för tek.no under torsdag eftermiddag. En användare hittade en tidigare okänd ”plugg” i en kundterminal på ett av Ikeas varuhus, och postade sedan bilden på Reddit. Till tek.no skriver Ikea i ett mejl:

”Ja, det stämmer att det kommer en adapter som gör att du kan kontrollera existerande belysning, tv, ac, och andra produkter som inte är utvecklat med smart hem-teknologi via en app på telefonen, tillsammans med Trådfri gateway eller med en fjärrkontroll.”

Produkten kommer börja säljas i oktober, förhoppningsvis då också i Sverige. Precis som ryktena gjort gällande kommer produkten i två versioner, med och utan en fjärrkontroll. I Norge hamnar priset på mellan 150 och 200 norska kronor (motsvarande cirka 170 till 220 svenska kronor). Något högre än vad tidigare ryktena hävdade, men fortfarande betydligt billigare än andra uppkopplade konkurrenter.

Dagen senare kunde även svenska Ny Teknik bekräfta uppgifterna.

– Vi ser jättemycket fram emot det här. Och den kommer lagom till jul, så man kan styra sin julbelysning med den, säger Ikeas produktutvecklare Rebecca Töreman till Ny Teknik.


Tidigare:

Ikea verkar vara på väg att lansera ett nytt Trådfri-tillbehör, närmare bestämt ett uppkopplat eluttag. Med ett sådant kan vi fjärrstyra i stort vad som helst över internet, alltifrån kaffebryggaren till en vanlig lampa.

Det var en användare på Reddit som tidigare i augusti upptäckte nyheterna på Ikeas hemsida, och enligt en källa till Teknikveckan ska produkten lanseras i oktober. Priset ska landa på 99 kronor för grundmodellen. Vill du också ha en fysisk strömbrytare kostar det 50 kronor ytterligare. Strömbrytaren har en magnet för att fästas direkt på eluttaget, och den kan användas på upp till tio meters avstånd.

Läs också! Stor guide: Så kommer du igång med Philips Hue – tillbehören, apparna och lampornaPrecis som andra Trådfri-produkter ska eluttaget kunna användas tillsammans med Apple Homekit, Google Assistent eller Amazon Alexa på de marknader där det är tillgängligt.

Om uppgifterna stämmer kan det här bli en av de klart billigare internetuppkopplade eluttagen på marknaden.

Läs vidare: Vi testar Ikea Trådfri