Den som varit ute efter att skaffa Mac men vill komma hyfsat billigt undan utan att tumma på prestanda kunde i många år vända sig till Mac Mini, den lilla enkla Macen med förvånansvärd kraft. De senaste åren har datorn dock sett ut att ligga i dvala och Apple har inte uppdaterat den sedan 2014. Den uppdateringen var dessutom ingen höjdare och många användare klagade på att det snarare var en försämring från 2012 års modell.

Efter år av spekulationer kring om datorn helt enkelt skulle läggas ner fick vi förra året nytt hopp. Apple-chefer vägrade ge detaljer men poängterade flera gånger att Mac Mini är en viktig del av sortimentet och kommer vara kvar. Och nu, till slut, har en ny modell släppts. Till skillnad från förra gången, då Apple gick från fyra till två processorkärnor och på andra sätt gjorde den nya modellen sämre än den gamla, är den nya en uppgradering på alla fronter.

En del av familjen
Mac Mini – en del av familjen.

Rejäla komponenter

Vi börjar med processorn, som blir Intels åttonde generation Core. I grundutförandet har Mac Mini en fyrkärnig Core I3-processor på 3,6 gigahertz utan Turbo Boost. Den kan även fås med sexkärnig Core I5 på 3,0 gigahertz (turbo boost 4,1 gigahertz) eller Core I7 på 3,2 gigahertz (4,6 med turbo boost). Det innebär att nya Mac Mini får kraftfullare processor än 15-tums Macbook Pro, vilket får sägas vara aningen förvånande men väldigt positivt.

Mac Mini

Arbetsminne är något användare också har klagat på, och många har saknar en billigare, enklare Mac med stöd för mer än 32 gigabyte. Apple har lyssnat och Mac Mini kan beställas med upp till 64 gigabyte. Men smakar det så kostar det, och Apples minnesuppgraderingar svider rejält i plånboken. Från 8 till 16 gigabyte kostar 2 200 kronor, för 32 gigabyte får du betala 6 600 kronor och för 64 gigabyte dubblas nästan priset på datorn – 15 400 extra kostar det.

Oavsett processor har Mac Mini Intel UHD 630-grafik och vill du har mer får du skaffa egpu. Det har tidigare spekulerats kring om Apple kunde lägga till AMD-grafik som i Intels Hades Canyon NUC, men så blev det alltså inte.

På lagringsfronten börjar Mac Mini på 128 gigabyte ssd och går upp till 2 terabyte (för 15 400 kronor).

Ordentligt utbyggbar

Många Macanvändare som hoppats på en ny Mac Mini har sneglat på Intels NUC-datorer och hoppats på något i den stilen, men med thunderbolt 3 som standard. Apple har anammat den flexibla standarden med hull och hår och det märks även i nya Mini som har utrustats med hela fyra kontakter. Det innebär att du kan ansluta datorn till många tillbehör som egpu-chassi för snabbare grafik, stora raid-kabinett och flera skärmar.

Baksidan

Förutom dessa hittar vi en hdmi-kontakt, två vanliga usb 3.0-kontakter, ett hörlursuttag och ethernet. Som standard är det vanlig gigabit-ethernet men för 1 100 kronor extra kan du uppgradera till 10-gigabit-ethernet för rejält snabb nätverksåtkomst. Bra om du ska använda datorn som server, till exempel.

Upp till tre skärmar och högre säkerhet

Utan att ansluta ett egpu-chassi kan Mac Mini driva upp till tre 4k-skärmar med 60 hertz eller en 5k-skärm och en 4k-skärm. Du använder då antingen en eller två thunderbolt 3-kontakter plus hdmi-kontakten.

Apple har också bakat in sitt T2-chip för ökad säkerhet och effektivare lagring. Det nya chipet har nu tillkommit i samtliga nya Macar som har lanserats sedan Imac Pro.

Mac Mini

Pris och tillgänglighet

Nya Mac Mini kostar i grundutförande 9 995 kronor. Vill du ha sexkärnig processor börjar priset på 13 745 kronor. För sexkärnig Core I7-processor, 32 gigabyte minne, 512 gigabyte lagring och 10-gigabit-ethernet går datorn på 25 845 kronor. Det kan närmast jämföras med 15-tums Macbook Pro som kostar 37 395 kronor för liknande specifikationer men är bärbar och har allt du behöver, medan Mac Mini kräver minst en skärm, en mus och ett tangentbord och måste vara ansluten till elnätet.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Apple Mac Mini - 3,6GHz QC 8GB 128GB Pris vid test: 9990 kr.

Bästa pris just nu: 7797 kr