Intressanta nyheter väntar på Mac-fronten, i alla fall om vi ska tro de många rykten som cirkulerat kring Apples Mac-datorer den senaste tiden. Bland annat tror vi oss få se en efterföljare till Macbook Air någon gång under hösten.

Nyligen kom också de första konkreta ryktena på länge om en helt ny Mac Mini. Datorn har inte uppdaterats sedan 2014, men Apple har tidigare meddelat att man trots allt tänkt behålla datorn i sitt Mac-utbud. Och nu kommer alltså nya uppgifter om framtiden för Apples minsta stationära dator. För den som hoppas på nyheter för Apples minsting finns alltså anledning att hålla ut lite till.

Läs också! Macbook Pro 2018: Så bra är Apples nya bärbara datorer

Mac Mini
Dagens modell av Mac Mini.

Mac Mini får proffsfokus – högre pris att vänta

De senaste rykten om Mac Mini kommer från Bloomberg, som påstår sig kommit över uppgifter om framtiden för Mac Mini.

Och den framtiden innebär ett nytt fokus främst på proffsanvändare. I dag kostar Mac Mini från 5 495 kronor i Sverige men i fortsättningen tänker Apple, enligt Bloombergs uppgifter, positionera Mac Mini som mer av en proffsdator för de som behöver en liten men kraftfull stationär dator. Det lär innebära vassare hårdvara, men också högre priser.

Apple lär vilja utrusta Mac Mini med Intels åttonde generation Coffee Lake-serie, alternativt den (rejält) uppfräschade Kaby Lake R-serien. Apple lär även i fortsättningen behålla den lilla storleken och med det kommer troligen också Intels mobila serie processorer passa datorn bäst. Oavsett talar vi minst fyra kärnor i och med Intels senaste uppdateringar, men har vi tur kanske vi också få se de sexkärniga Core I7 och Core I9-processorerna. Det kommer innebära ett stort steg upp från den numera lastgamla fjärde generationens Intel-processor.

För att verkligen kunna kalla det en modern proffsdator lär Mac Mini till skillnad från Imac säljas med enbart ssd-minne, och dessutom thunderbolt 3-portar på baksidan för lite större flexibilitet.


Lär bli dubbelt så dyr – minst

Så vad kommer allt detta kosta? Betydligt mer än i dag, kan vi anta. En bra förebild att använda sig av är Intels nuc-paket, en intressant pytte-dator som med Intel Core I7, 32 gigabyte minne och 512 gigabyte ssd av m.2-typ kostar omkring 9 000 kronor.

På det tillkommer Apples lyxigare inramning med ett stiligare chassi, och dessutom infrastrukturen som behövs för thunderbolt 3-portar. Priset lär utan tvekan hamna över 10 000-kronorsstrecket, och det är inte alls otänkbart att det hamnar närmare 15 000 kronor.

Mer än dubbel så mycket som dagens snikmodell av Mac Mini för 5 495 kronor, men den kan knappast kallas en proffsdator med tanke på de interna komponenterna.

Årets Mac Mini blir alltså mer Mac Mini Pro än tidigare, med högre prislapp. Om Apple också fortsättningsvis säljer den utan mus och tangentbord tillkommer också kostnader för detta om du inte redan har ett par över.


Mac Mini

Design: Mac Mini i rymdgrått, men knappast guld eller rosa

Eftersom Apple helt klart verkar har växlat upp ambitionerna för sin minsta stationära dator vore det märkligt om datorn inte får en ny design. Tyvärr finns vare sig läckta ritningar, bilder eller ens påståenden om hur den kommer se ut, men vi bör inte behöva titta längre än till Apples övriga Macar för att hitta inspiration.

Apple använder sig uteslutande av chassin i metall numera, och så lär det bli även i denna dator. Så mycket tunnare kan inte Mac Mini bli, men visst kan den bli både högre och få en mindre diameter än idag.

Gällande färger brukar Apples proffs-serie (Imac Pro, Macbook Pro) finnas tillgänglig i silver och rymdgrått, medan Apples konsumentserie (Macbook) finns också i guld och rosa. Vi gissar att Mac Mini får ett chassi i metall med två färgval, silver (ofärgad aluminum) eller rymdgrått, med tanke på Pro-ambitionerna.