Testad produkt: Mac Mini (2018)
Rek. pris: Från 9 995 kronor hos Apple.
Pris: 9 990 kronor hos Netonnet.

Om vi för en stund bortser från att Apples åldring Macbook Air ibland säljs för under 10 000 kronor, är Mac Mini i själva verket Apples billigaste Mac. På Apple Store hittar vi den för 9 995 kronor, vilket gör datorn till Apples billigaste (moderna) Mac.

Visst, vi får varken skärm, mus eller tangentbord i kartongen. Men vi får en överraskande snabb stationär, kompakt dator med minst en fyrkärnig processor.

Läs också! Därför kommer Mac byta till Iphone-processorer (och snabbare än du tror)

Vi testar den absolut billigaste basversionen med 8 GB 2 667 MHz ddr4 arbetsminne och 128 GB ssd-lagring. Processorn är en Core i3 från Intels åttonde generation, med fyra kärnor och helt utan "lyx" som Turbo Boost. Men med en hög basklockfrekvens på 3,6 GHz behöver det kanske inte bli ett problem. Dessutom bör det leda till lägre värmeutveckling i denna lilla dator. Som tillval finns också en sexkärnig Core i5 eller till och med Core i7-processor.

Test: Så snabb är Mac Mini
Användningsområdena för Mac Mini är flera tänkbara. Kanske på skrivbordet, som server i källaren, eller på tv-bänken.

Att den är snabbare än förra generationen Mac Mini från 2014 är knappast förvånande, men den står sig bra även mot Imac och Mac Pro när det kommer till enkeltrådade resultat i Geekbench.

Test: Så snabb är Mac Mini
Klicka på bilden för en större version.

De fyra kärnorna ger ett ännu bättre resultat i det flertrådiga Geekbench-testet. Klart bättre än förra generationen tvåkärniga Mac Mini, och klart i nivå med Core i5-processorn i Imac, som fortfarande kör förra årets processorer. Mac Pro med sina sex kärnor och Xeon-processor är dock fortfarande, trots fem år på nacken, bäst i denna jämförelse.

Test: Så snabb är Mac Mini
Klicka på bilden för en större version.

I detta test har vi även kört basmodellen av Mac Mini genom en rad testbänkar för att se hur den presterar. Först ut, det klassiska cpu-testet i Geekbench 4:

Test: Så snabb är Mac Mini

Alla Mac Mini kommer med ssd-lagring. Tyvärr bara snåla 128 GB i grundmodellen, men bra är i alla fall att vi helt slipper gamla skolans hårddiskar, eller hybriddiskar som fortfarande finns i Imac.

Test: Så snabb är Mac Mini

I Blackmagics ssd-hastighetstest får vi läshastigheter på drygt 600 MB/s och skrivhastigheter på drygt 2 500 MB/s. Riktigt snabbt med andra ord. Eftersom små ssd:ar generellt sett är aningen långsammare bör det alltså kunna bli ännu bättre än detta resultat om vi väljer ett större lagringsutrymme.


Grafiken är den svaga punkten

För grafiken står Intels integrerade UHD Graphics 630. För övrigt samma integrerade chip som sitter i Macbook Pro 15 tum, men när Macbook Pro har hjälp av dedikerad grafik från AMD har Mac Mini det inte. Det här är datorns svagaste punkt. Något dedikerat grafikkort finns inte till denna minsta stationära Mac, inte ens som tillval.

I Geekbenchs Open CL-test ser vi därför sämre resultat än andra Macar med dedikerad grafik. Runt 20 000 poäng är bra mycket sämre än över 60 000 poäng för Macbook Pro 15 tum med Radeon Pro 560X i samma test.

Test: Så snabb är Apples billigaste Mac

Open GL testar vi i Cinebench R15, och får resultatet drygt 40 bilder per sekund. Mer i linje med Macbook Pro 13 tum än Macbook Pro 15 tum.

Metal testar vi i sin tur i GFX Bench Metal och Manhattan-testet, med resultatet 41 bilder per sekund, och totalt 2 560 bilder. Också det ett sämre resultat än vad vi får i exempelvis Macbook Pro eller Imac med dedikerad grafik.


Sval, hela tiden

Vi håller noga koll på värmeutvecklingen, både under mer vardagligt användande och under hårdare testande. Det kommer ha betydelse för hur snabb Macen är i verkligheten – för hög värme gör att den ”throttlar” tidigare. Men vår Mac Mini blir aldrig särskilt varm ens under längre tids belastning.

Test: Så snabb är Apples billigaste Mac

Att vi har den minsta Core i3 utan Turbo Boost och att det inte finns en dedikerad gpu hjälper säkert, men det är imponerande att se temperaturen knappt krypa över 40 grader. Kylningen tycks fungera bra, trots att det är ett relativt litet chassi.


För vem?

Mac Mini är en udda men intressant fågel i Mac-sammanhang. Fyr- eller sexkärniga processorer och att vi kan köpa till upp till 64 GB minne gör den till ett riktigt litet kraftpaket. Att vi kan uppgradera arbetsminnet i efterhand gör också att vi kan köpa på oss mer minne om vi behöver det om ett par år, istället för att vara fast med samma konfiguration.

Men den svagare grafiken gör datorn kanske bättre lämpad för ljudproduktion eller för utvecklare, snarare än för krävande videoproduktion, eller andra sysslor som kräver bättre grafik. Ett intressant användningsscenario för en utvecklare skulle kunna vara att koda mobilt på en Macbook, för att sedan låta en Mac Mini, på distans, kompilera koden betydligt snabbare från hemma på skrivbordet.

Vi kan naturligtvis och med ganska gott resultat koppla in en epgu via någon av Mac Minis fyra thunderbolt 3-portar. Det ökar grafikprestandan, men det är knappast ett lika prisvärt paket och blir snart dyrare än en Imac. Är höga grafikprestanda viktigt är Imac eller Macbook Pro ett bättre val.

Omdöme

Bra köpMac Mini är enligt listpriset den billigaste Mac-datorn Apple säljer, men faktiskt också en av de snabbare. Kan du leva med den integrerade grafiken, är Mac Mini klart värd sitt pris.

Fakta Mac Mini

Testad: November/december 2018.
Funktion: Stationär dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Mojave 10.14
Processor: Åttonde generationen 3,6 GHz Intel Core I3, Turbo Boost upp till 3,6 GHz. Fyra kärnor, 6 MB delad L3-cache. (Kan uppgraderas till Core I7).
Minne: 8 GB 2 666 MHz ddr4-minne (kan uppgraderas till 64 GB).
Lagring: 128 GB ssd-lagring (kan uppgraderas till 256 GB, 512 GB, 1 TB eller 2 TB).
Grafik: Intel UHD Graphics 630.
Anslutningar: Gigabit ethernet, fyra Thunderbolt 3-portar med stöd för displayport, thunderbolt (upp till 40 Gbit/s), usb-c 3.1 Gen 2 (upp till 10 Gbit/s, thunderbolt 2, usb 3, 3,5 mm hörlursuttag.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 19,7 x 3,6 x 19,7 cm (bredd x höjd x djup).
Vikt: 1,3 kilo.
Övrigt: Tangentbord, mus, skärm och övriga tillbehör köps separat.
Rek. pris: Från 9 995 kronor hos Apple.

plus

Mycket kraft i litet paket
Kompakt, tyst och sval
Uppgraderingsbart minne

minus

I övrigt inte uppgraderingsbar
Integrerad grafik
Bara två usb-a-portar

Betyg: 4 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning