Sedan IOS 8 har kameraappen i Iphone en inbyggd funktion för att spela in timelapse-video, det vill säga filmer där bildrutor spelas upp snabbare än de spelades in. Det kan till exempel handla om att fota en bild i sekunden som sedan spelas upp med normala 30, vilket alltså gör att allt går trettio gånger snabbare än i verkligheten.

Timelapse kan vara ett effektivt och häftigt sätt att visa långsamma processer som en broöppning, men också att visualisera exempelvis trafikflöden eller hur människor rör sig på ett torg.

Ett vanligt problem med video är störiga kamerarörelser. Med timelapse blir det ännu värre, då inte ens ett stativ alltid räcker för att göra bilden statid. Som tur är finns det ganska enkla sätt att stabilisera och bli av med kamerarörelse i efterhand.

Imovie – bra för små rörelser

Macversionen av Apples videoredigeringsprogram Imovie har en inbyggd funktion för skakreducering. Så här använder du den:

 1. Skapa ett nytt projekt.
 2. Importera din video och dra klippet till tidslinjen.
 3. Tryck på ikonen för skakreducering i verktygsraden längst upp till höger och kryssa i Stabilisera skakig video.
 4. Vänta tills Imovie har beräknat alla bildrutor. Sedan kan du prova dig fram till lagom reducering genom att dra i procent-reglaget.

Premiere Pro eller After Effects – för knivigare situationer

Har du en video med större rörelser och vill försöka få den helt stabil duger det inte med Imovie. Adobes videoredigeringsprogram däremot har en kraftfullare funktion. Så här gör du med Premiere Pro:

Stabilisera timelapse med Premiere Pro
Klicka för större.
 
 1. Importera klippet och dra det till tidslinjen.
 2. Högerklicka på klippet och välj Nest.
 3. Leta upp och dra effekten Video Effects -> Distort -> Warp Stabilizer till klippet.
 4. Vänta tills programmet är klart, vilket kan ta en ganska lång stund.
 5. Om du vill ta bort alla kamerarörelser väljer du No Motion istället för Smooth Motion under Stabilization -> Results. Annars kan du experimentera med procentinställningen precis som i Imovie.

I After Effects gör du istället så här:

Stabilisera timelapse med After Effects
 1. Skapa en ny komposition med ditt klipp.
 2. Aktivera Motion Tracking i Window -> Workspace.
 3. Välj Warp Stabilizer under Tracker.
 4. Byt från Smooth Motion till No Motion och från Stabilize, Crop, Auto-scale till Stabilize, Crop i inställningarna för verktyget.
 5. Ta en kopp kaffe medan programmet arbetar.

För vanlig video kan det vara bättre att välja Smooth Motion istället för No Motion – prova dig fram! I båda fallen kommer bilden vara beskuren, så det är bäst att minska storleken på den slutgiltiga, exporterade filmen, till exempel från 1080p till 720p.