Flera rykten pekar nu mot att nästa generation Iphone X samt den förväntade nyheten ”Iphone X Plus” kommer få stöd för Apple Pencil. I dag kan Apples pekpenna bara användas på Ipad Pro-modeller samt Ipad 9,7 tum i sin sjätte generation.

Men om ryktesmaskinen har rätt kommer alltså höstens nya toppmodeller av Iphone också få penn-stöd. Och det låter väldigt märkligt med tanke på hur Apple Pencil ser ut och fungerar i dag.

Det är ingen tvekan om att Apple Pencil är en av de bästa och mest precisa pekpennor som finns på marknaden, och för Ipad-användare kan den vara riktigt användbar. Men det betyder inte att Apple Pencil på Iphone är en särskilt bra idé. Ska vi vilja använda företagets pekpenna på Iphone måste Apple först lösa tre viktiga problem.

Läs mer! Ännu ett rykte pekar mot Apple Pencil-stöd i Iphone 11

Apple Pencil på Iphone

1. Apple Pencil är för klumpig

Apple Pencil är en äkta Jony Ive-produkt. Återhållsam, nästan spartansk design utan överraskningar och ett (över)tydligt namn. Pencil. Ingen tvekan om vad det här är för något.

Pennan är ganska välbalanserad, den ligger bra i handen och vikter på insidan ska se till att den inte rullar iväg när vi lägger den på ett bord (det senare fungerar sådär).

Bra till Ipad, men för Iphone är den helt fel. Eller närmare bestämt alldeles för lång. Den är ju till och med större än en Iphone på längden, och det ser inte riktigt klokt ut.

Skulle jag vilja ha med en Apple Pencil överallt där jag har med mig en Iphone behöver den helt enkelt vara kortare. Har Apple planer på en mindre Apple Pencil? Kanske, förhoppningsvis. Som den ser ut i dag är den alldeles för stor i förhållande till en Iphone X i 5,8-tumsstorlek.

Läs också! Test Adonit Mini 4: Överraskande bra (och billigt) Apple Pencil-alternativ

2. Iphone har ingenstans att förvara Apple Pencil

Ju svårare det är att ha med sig Apple Pencil, desto mindre kommer vi använda den. Ska vi ha med en penna till vår Iphone måste den inte bara bli kortare utan också kunna förvaras någonstans. Annars blir det bara krångligt.

Samsung Galaxy Note 9
Samsung Galaxy Note 9

Samsung har i sin Note-serie löst problemet med att pennan helt enkelt skjuts in i ett utrymme i mobilen. Även om det ger en lite pilligare och mindre ergonomiskt riktig penna (då den helt enkelt inte kan vara för stor) ligger det ändå en hel del gott i den idén. Pennan kommer aldrig vara till någon nytta om den är för jobbig att ha med sig.


Kanske räknar Apple med att vi förvarar pennan tillsammans med vår Ipad, med det förutsätter att vi alltid har en Ipad med oss. Eller så lanserar Apple en mindre variant av Pencil som kan förvaras med telefonen i någon form av skal. Som det är nu låter det dock mest krångligt att hålla koll på en pekpenna också.

Apple Pencil på Iphone
... och inte vill vi väl behöva ladda pennan så här?

3. Vad ska vi egentligen ha den till?

Visst, fler och fler delar av IOS kan dra nytta av en pekpenna idag. Vi har sett det i senaste uppdateringen av Iwork där Apple Pencil-stödet är mycket mer genomgående. När vi tar en skärmavbild kan vi direkt använda ”mark up.” I Anteckningar kan rita upp skisser med pennan, och det finns en hel del bra, kreativa tredjepartsappar i App Store.

Läs mer! Så använder du nya Iwork 4.0 på Ipad med Apple Pencil

Men många av de sakerna fungerar lika bra med fingrarna som med en pekpenna vi ska komma ihåg att ta med oss överallt. För större teckningar, textredigering eller målningar är en större skärm (Ipad!) ändå att föredra.

Det skadar absolut inte att Iphone får Apple Pencil-stöd. Det finns tillfällen där det är mer eller mindre användbart. Som när vi redan håller i en Apple Pencil och rör oss från Ipad till Iphone – varför kan vi inte fortsätta använda pennan också på vår telefon?

Men frågan kvarstår – vad vi egentligen ska ha en Apple Pencil på Iphone till. Än så länge har jag inte hittat något riktigt bra svar.

Till pennans försvar

Jag låter kanske för kritisk till Pencil-stöd, men det finns åtminstone ett motargument utöver de jag redan nämnt som jag inte håller med om, nämligen det snart sagt klassiska, utslitna ”Steve Jobs skulle aldrig godkänt det här.”

Det finns ju som många känner till ett klipp där Steve Jobs ropar ”who wants a stylus?” när Iphone presenteras för världen för första gången, samtidigt som han sågar den dåvarande konkurrensen. Det klippet återkommer ofta när det pratas pekpennor och Apple-produkter, men just det argumentet är ett av de sämsta mot Apple Pencil-stöd på Iphone.

Citatet uttalades för elva år sedan och i en tid när det mer eller mindre krävdes en pekpenna för att orka använda de risiga skärmarna på dåtidens smarta telefoner. Det är stor skillnad på en telefon som måste ha en stylus för att överhuvud taget fungera, och en mobil där det finns en pekpenna att köpa till för de som vill.

Apple Pencil på Iphone

Sommarens konstigaste Iphone-rykte

Med det sagt brukar Apple erbjuda mer kompletta lösningar när de presenterar nya funktioner, och Apple Pencil-stöd på Iphone känns allt annat än genomtänkt som det ser ut i dag.

Om Apple Pencil är större än vad vår Iphone är, om vi inte har någonstans att förvara den, och om vi dessutom inte ser någon större nytta med det, så är Apple Pencil-stöd på Iphone sensommarens märkligaste rykte.

Apple Pencil Pris vid test: 1079 kr.

Bästa pris just nu: 1090 kr