När Apple visade upp IOS 12 på scen under årets wwdc-konferens var högre prestanda och det nya verktyget Skärmtid utan tvekan två av de största nyheterna. Homekit fick däremot i princip ingen uppmärksamhet alls. Inte ens på Apples hemsida om IOS 12 hittar vi någon vidare information, däremot kan vi bland Apples utvecklarsidor hitta en del intressanta nyheter om hur Homekit kan förändras till hösten.

Här är några av Homekit-nyheterna som (trots bristen på scentid) är värda att uppmärksamma.

Läs också! The Button: Styr hela ditt Homekit-hem med en knapp

Homekit-nyheter i IOS 12 och Mac OS Mojave
Fibaro The Button är ungefär det närmaste vi kommer en fjärrkontroll för Homekit i dag. Men det ska det bli ändring på.

1. Fjärrkontroller

En del nyheter i Homekit är av betydligt mindre art, knappt märkbara. Som nya symboler på vissa håll i Hem-appen, och att Detaljer har bytt namn till Inställningar när vi öppnar ett tillbehör.

En av de större nyheterna är möjligheten för tillbehörstillverkare att skapa fjärrkontroller till det smarta hemmet. I IOS 12 är fjärrkontroller en ny typ av enhet som kan läggas till i Homekit. Exakt hur detta kommer att användas och vad en fjärrkontroll ska kunna göra är ännu oklart, men kanske kan vi använda programmerbara fjärrkontroller, exempelvis en Logitech Harmony-fjärrkontroll eller varför inte Apples egna Siri Remote, för att styra också Homekit-tillbehör – med kontrollernas knappar eller med Siri om fjärren har en mikrofon. Vi får dock återkomma till denna punkt när det finns mer information att tillgå.

Läs mer! Allt om Homekit: Så kommer du igång med ditt smarta Apple-hem


Homekit-nyheter i IOS 12 och Mac OS Mojave
Homekit-högtalaren Triby IO.

2. Snabbare och enklare att skapa nya Homekit-produkter

En nyhet som lär glädja i första hand tillbehörstillverkare, men i förlängningen också oss konsumeter, är att Apple förändrat sitt så kallade utvecklarkit för deltagare i Apples Made for Iphone-program (mfi).

Läs även: Prylarna som stödjer Homekit

Det nya kitet minskar arbetsbördan på de företag och utvecklare som vill skapa Homekit-tillbehör, med resultatet att processen från idé till färdig produkt ska gå betydligt snabbare. Den tiden sägs gå ned från kanske ett års utvecklingstid till potentiellt så lite som tre månader. Förhoppningen är så klart att det ska bidra till ett större utbud av Homekit-tillbehör.

Danalock V3 HomeKit Scandi Pris vid test: 1699 kr.

Bästa pris just nu: 1399 kr