Testad produkt: Blackmagic Egpu
Pris: 7 549 kronor hos Apple.

Blackmagic lanserade denna egpu i samma veva som Apple släppte nya Macbook Pro-modeller under sommaren. I någon form av samarbete mellan Blackmagic Design och Apple (exakt hur det ser ut är oklart) är detta externa grafikkort framtagen just för Apple-användare. Enligt specifikationerna fungerar egpu:n inte ens med en Windows-dator.

Vi har sett liknande samarbeten mellan Apple och tillbehörstillverkare i produkter som den trådlösa laddningsplattan Logitech Powered och inte minst 5k-skärmen LG Ultrafine, som får ses som den officiella ersättaren för Apples Thunderbolt Display. När Apple inte tycker det finns tillräckligt bra tillbehör på marknaden verkar strategin numera vara att bilda designsamarbeten med andra tillverkare. Nu väntar vi bara på en routerlösning som fått sig en Apple-översyn, efter att företaget ju lagt ned sin egen router-serie.

Läs också! Test: OWC Mercury Helios FX – externt grafikkort till Macen

Bland det första som slår oss när vi packar upp Blackmagic Egpu är att den faktiskt är designad med mer än bara funktion i åtanke. Den är rent av snygg i sin mörkgrå aluminium och sin böljande fot som låter kylande luft sugas in i enheten. Den tål att stå väl synligt på ett skrivbord. Tur det, för med den löjligt korta, medföljande thunderbolt 3-kabeln har vi inte mycket annat val än att ställa den precis bredvid vår dator. Sladden är inte mer än en halvmeter lång.

Blackmagic Egpu
Matchande färger. Visst märks det att Apple haft ett finger med i spelet här.

Mac Pro gör sig påmind

Grunddesignen påminner om Mac Pro med sitt höga torn som leder luften genom enheten längst upp till toppen där utblåset är. På insidan sitter precis som i många andra egpu:er ett AMD Radeon Pro 580-kort med åtta GB gddr5-minne. Ingen värsting, men för framför allt en bärbar dator är det ett stort steg upp.

Blackmagic Egpu är en all in one-modell med allting inbyggt. Vi slipper installera grafikkortet som sitter färdigmonterat, men det går inte heller (i alla fall inte enkelt av användaren själv) att uppgradera kortet vid ett senare tillfälle. Nätadaptern är inbyggd så vi slipper en klump på golvet.

En sladd till väggen och en thunderbolt 3-kabel till vår dator så är vi klara. Inga drivrutiner som ska letas upp och installeras. Egpu:n laddar till och med vår dator med upp till 85 watt, och på baksidan finns fyra usb-3-portar (som kan ladda med upp till 1,5 ampere). En hdmi-port kan driva en skärm med 4k-upplösning och vi hittar också två stycken thunderbolt 3-portar.

Det senare särskiljer Blackmagic från andra egpu:er. Den där extra thunderbolt 3-porten som blir över när vi pluggat in datorn kan vi använda för att koppla in ytterligare thunderbolt 3-tillbehör. Kanske för att seriekoppla ett par raid-lösningar eller för att ansluta en LG Ultrafine 5k-skärm.

Blackmagic Egpu
Blackmagic Egpu kan agera usb-hubb när vi vill det, perfekt för exempelvis externa hårddiskar.

En annan inte alls oviktig detalj som särskiljer Blackmagics modell från konkurrensen är hur tyst den är. 18 decibel säger tillverkaren själv, och inte ens under tyngre belastning låter den högre än en viskning. Riktigt imponerande, men vår Macbook Pro lär störa tystnaden med fläktsus under tyngre arbete istället.

Blackmagic Egpu
Foto: Blackmagic DesignEn egpu kan göra Macen till en bättre maskin för vr-spel, tunga videoredigeringar eller andra proffsiga program. Men inte Final Cut Pro.

Testresultat med potential

Med ett externt Radeon Pro 580 finns potential att ge lite extra kraft när Macens egna grafik inte riktigt räcker till. Vi kopplar egpu:n till vår Macbook Pro 15 tum av 2018-modell med ett AMD Radeon Pro 560X på insidan, samt den integrerade grafiken Intel UHD Graphics 630, för att se vilka (om några) förbättringar vi kan räkna med.

Läs också! Spela med egpu och Mac: Så bra fungerar det

Vi testade Open CL-prestanda i Luxmark, Open GL-prestanda i Cinebench respektive Unigine Heaven i sina mest extrema inställningar, samt Metal-prestanda i GFX Bench Metal. Där grafikboxen är testad gjordes detta med en extern 4k-skärm ansluten.

Blackmagic Egpu
Blackmagic Egpu
Blackmagic Egpu

Som synes ovan finns stor potential i att förbättra exempelvis Open CL-prestanda, medan förbättringarna inte är lika självklara på andra fronter. I Metal-testen ser vi till exempel ingen förbättring, till och med en viss försämring i Cinebench.

Dyrt men smart – särskilt för Macbook Pro 13 tum

Externa grafikkort är en klart intressant lösning, kanske framför allt för användare av bärbara datorer. Bärbarhet när vi behöver det, och desto mer grafikkraft när vi behöver det istället. Störst skillnad gör det för användare av Macbook Pro 13 tum med Touch Bar som numera har en fyrkärning processor men som fortfarande saknar dedikerad grafik. Parat med en Egpu kan även 13-tummaren alltså bli en rejält kraftfull dator för tyngre arbete.

Den som letar ett externt grafikkort bör ha med Blackmagics modell på listan, men också vara medveten om att vi kan få samma grafikkraft i ett mindre, smidigare och billigare paket i Gigabyte Gaming Box.

Läs också! Test: Gigabyte Egpu – mer extern kraft till din Mac

Ett extern grafikkort kan vara ett smart men också ett ganska dyrt sätt att få mer kraft till den dator vi redan har. Vi bör ha med i beräkningen att vi för ungefär samma pris som en Macbook Pro parat med denna egpu också kan köpa en Imac med samma grafikkort och dessutom få en stor 5k-skärm på köpet, samt slippa det trassel som extern grafik till viss del kan innebära.

För alla egpu:er gäller också fortfarande att vi vet vad vi kan (och inte kan) använda den till. Exempelvis Final Cut Pro drar (än så länge) inte nytta av extern grafik utan vissa omvägar. Däremot kan Blackmagics egna videoredigeringsprogram Davinci Resolve använda extern grafik.

Läs mer! Guide: När du köper externt grafikkort till din Mac – tänk på detta

Vi hoppas helt enkelt att fler mjukvaruutvecklare, även Apple, tar sig i kragen och skriver fler program så att de kan använda Blackmagic och andra externa grafikkort. Ju fler program, desto mer intressant blir extern grafikkraft på Mac.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple MacBook Pro - 2,3GHz QC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 20569 kr.

Bästa pris just nu: 15497 kr