Spotify må vara den populära streamingtjänsten för musik och Apple Music är djupare integrerad i Apples ekosystem, men bland framför allt yngre användare är Youtube det vanligaste sättet att lyssna på musik. Youtubes stora fördel är att det är gratis och utan begränsningar, som Spotifys oförmåga att välja enstaka låtar.

En begränsning med Youtube, om du använder mobilen, är att du i vanliga fall måste ha appen öppen. Det går så klart bra om du även vill se den tillhörande videon, men är inte lika kul om du vill gå omkring och lyssna när du är ute på stan.

Som tur är finns det ett enkelt sätt att kringgå hindret och fortsätta lyssna på Youtube-musik i bakgrunden när du är i andra appar eller har låst telefonen.

Begär webbversion

Det finns flera sätt att få Youtube att spela i bakgrunden, men det lättaste är att använda inbyggda webbläsaren Safari och funktionen som växlar från mobilversionen av sajten till vad Apple kallar webbversionen, det vill säga den version som normalt visas i datorn (och Ipad sedan Ipad OS 13).

Begär webbversion och spela i bakgrunden

Så här gör du:

  1. Öppna Safari och gå till youtube.com.
  2. Tryck på Aa-knappen till vänster i adressfältet och välj Webbplatsinställningar.
  3. Aktivera Begär webbversion och tryck på Klar. Sidan laddar om.
  4. Leta upp en video du vill lyssna på och börja spela.
  5. Stäng appen genom att gå till hemskärmen.
  6. Visa Kontrollcenter och tryck på play-knappen i mediakontrollerna.
  7. Lyssna och njut.

På andra sajter som Vimeo behöver du inte gå omvägen om webbversionen utan kan börja spela, gå till hemskärmen och starta uppspelningen igen via Kontrollcenter.

Läs även: Så laddar du ned Youtube-videor på Iphone, Ipad och Mac

Apple iPhone SE 64GB (2nd Generation) Pris vid test: 4375 kr.

Bästa pris just nu: 4495 kr