”Vem vill ha en pekpenna egentligen?” Det ropade Steve Jobs på scen när Iphone visades för världen 2007. Oftast håller vi med, men då och då kan det faktiskt vara användbart att ha en pekpenna till mobilen. Kanske för att plita ned en skiss i en anteckningsapp, eller att använda i den senaste uppdateringen av Iwork.

Det ska också tilläggas att Steve Jobs sade detta i ett sammanhang där i princip alla smarta telefoner krävde en pekpenna för att fungera, men det är länge sedan nu.

Läs mer! Så använder du nya Iwork 4.0 på Ipad med Apple Pencil

Adonit Mini 4

Bra kvalitetskänsla till lågt pris

Adonit Mini 4 är en väldigt enkel, plånboksvänlig modell för den som tycker sig behöva en pekpenna. Pennan är passiv, och har alltså inte någon bluetooth-koppling. Priset är också lågt, men precisionen överraskande bra och till skillnad från Apple Pencil fungerar denna modell med precis vilken pekskärm som helst.

Längst ut finns en topp med en skiva i plast som inte ska repa skärmen, och som är genomskinlig för bättre träffsäkerhet. Toppen är dessutom utbytbar om det skulle behövas någon gång. När vi inte använder kan den yttersta delen skruvas loss och vändas för att på så sätt förvaras och skyddas inne i pennan.

Adonit Mini 4
Mini 4 är inte aktiv, men lyckas ändå med att vara precis nog.

Pennan må vara enkel i sin utformning, men kvalitetskänslan är ändå hög. Det är äkta aluminium som gäller här istället för tråkigare plast, och en finurlig utskärning för att fästa pennan i en ficka finns längst upp. Mini 4 finns dessutom i flera färge för den som vill ha något annat än svart: blå, orange och grön.

Adonit Mini 4 skulle kunna ses som ett mycket billigare alternativ till Apple Pencil. Den senare är större, längre och tyngre, men också mer precis. Mini 4 är istället ett mindre alternativ som kan vara lämpligt för den som gärna har en pekpenna till sin Iphone. Den är dessutom kompakt och följer lätt med överallt, och visst är det skönt att den inte behöver laddas.

Adonit Mini 4
På fler och fler ställen i IOS kan vi använda fingret eller en pekpenna för att rita och anteckna. I exempelvis den senaste versionen av Iwork och i Anteckningar som på bilden ovan.

Knappast bekväm

Särskilt bekväm kan vi dock inte beskylla den för att vara. Vi får inget riktigt bra grepp om pennan, vilket förstärker intrycket av att Mini 4 mest är till för korta, snabba anteckningar på mobilen snarare än timtal av användning på en större skärm.

Läs också! Duell: Kan en billigare pekpenna klå Apple Pencil?

Vi får inte lysande precision på den Iphone X vi testar på, men här skyller vi på det ganska tjocka glasskydd som sitter på skärmen. Det försämrar precisionen avsevärt. På en annan telefon utan skydd, liksom på en Apple Watch och en Ipad Pro känns penna betydligt mer precis. Inte Apple Pencil-nivå, men ändå väldigt bra. Särskilt om vi har det förhållandevis låga priset i åtanke. Någon handledsavkänning finns självklart inte här, något som gör det svårare att använda pennan längre stunder. Inte heller tryckkänslighet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning