Har du flera Macar hemma använder du kanske fildelning och andra funktioner som ansluter mellan datorerna. Då har du säkert sett att varje dator har ett namn, till exempel ”Anders Lundbergs MacBook Pro” eller ”Kalles Mac Pro”.

Macens nätverksnamn

Namnet på datorn kan du byta på två sätt:

  1. Öppna Systeminställningar -> Delning. Längst upp ser du namnet och du ändrar genom att helt enkelt ändra där.
  2. Öppna Terminal och använd kommandot: sudo scutil --set computername "nya namnet"

Ibland kan du få problem med datornamnet. Det vanligaste är att en siffra läggs till efter det vanliga namnet, exempelvis ”Anders MBP (2)”. Om du tittar närmre på bilden ovan ser du även att det namn som andra datorer ser på nätverket inte nödvändigtvis är exakt rätt – där kan det också läggas till en extra siffra.

Namnet redan använt

Det här beror ofta på att du är ansluten till nätverket med fler än ett gränssnitt, till exempel både ethernet och wifi (ethernet för hastigheten, wifi för att Apple-funktioner som Airdrop ska fungera). Din dator har då två ip-adresser och den kan då råka se sig själv på nätverket och tro att det finns två datorer med samma namn, vilket inte är tillåtet.

Om du slår av och på ett nätverksgränssnitt medan det andra är aktivt kan det hända att du får upp en dialogruta som meddelar att din dators namn är upptaget och har ändrats automatiskt.

Koppla från wifi

Namnfelet gör ingen skada i sig så om du inte stör dig på det kan du låta det vara. Men vill du bli av med det kan du testa följande:

  1. Håll dig till bara wifi – lättast.
  2. Koppla ner från routern men lämna wifi påslaget. Det gör du enklast genom att hålla nere alt och trycka på wifi-symbolen i menyraden, där du väljer Koppla från.

Den andra varianter fungerar bra för stationära Macar, men har du en Macbook som du ibland använder ansluten via ethernet och ibland trådlöst är det omständligt.