I ett nytt brev försäkrar Apple för den amerikanska kongressen och Apple-användare att mikrofonerna i Iphone eller Ipad inte används för att lyssna på sina användares konversationer. Det skriver Cnet.

Brevet är ett svar på en fråga som ställdes av den amerikanska kongressen om hur Apple arbetar för att skydda sina användares integritet och vilken data företaget samlar. Frågan kommer efter att det länge funnits en föreställning om att Facebook med flera använder sig av mikrofoner i smarta högtalare, mobiler och surfplattor för att lyssna på konversationer och sedan använda denna information för att visa betydligt mer riktade annonser till användaren. Facebooks vd Mark Zuckerberg nekade tidigare till att så skulle vara fallet och kallade det hela för en konspirationsteori.

Läs också! Nostalgi: Så såg Siri ut när det släpptes till Iphone – för 8 år sen

Även Apples svar var alltså ett blankt nej. Bland annat skriver företaget man samlar så lite data som möjligt och att ”kunden inte är vår produkt och vår affärsmodell hänger inte på att samla mängder av personligt identifierbar information för att förbättra profiler för marknadsföring” – något som skulle kunna tolkas som en vass pik mot Apples konkurrent Alphabet (Google).

Vidare berättade Apple att IOS krypterar all platsdata och kopplar inte samman information om var Iphone-användare befinner sig med ett specifikt namn eller Apple ID. Information från Siri ska heller inte säljas vidare till tredje part, enligt Apples brev till kongressen.

Däremot kan information om kontakter, bilder, bluetooth, hälsa och röstigenkänning delas med tredjepartsappar som användare laddat ned från App Store men, förmodar vi, först efter att användaren godkänt detta när appen öppnas första gången.

Missa inte! Därför är Siri så kass (och varför det fortfarande finns hopp)

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 10199 kr.

Bästa pris just nu: 8990 kr