Tidigare under året blev det klart att fyra av Sonos redan lanserade högtalare kan uppdateras för att bli kompatibla med Apples nyligen uppdaterade teknik för att strömma ljud och bild trådlöst – Airplay 2.

Ägare av äldre modeller lämnas i sticket, och får klara sig med första versionen av Airplay (det finns dock ett knep för att komma runt detta som kan fungera för vissa användare).

Läs också! Bara de senaste Sonos-högtalarna får Airplay 2 – men det finns ett smart knep för äldre modeller

Orsaken till att bara fyra modeller, närmare bestämt Sonos Beam, Playbase, One och andra generationens Play 5, uppdateras ska vara att de äldre modeller såsom Play 1 är för klena. Det berättade Sonos produktchef Nick Millington i en intervju med Engadget.

Sonos och Airplay 2
Sonos Play 1 och Sonos One, sida vid sida. En enkel tumregel är att om högtalaren har touch-knappar på ovansidan kan den uppdateras med stöd för Airplay 2.

Nick Millington menade att Airplay 2 helt enkelt kräver lite för mycket av processor och arbetsminne som finns i de äldre produkterna. För den som inte har någon större lust att ersätta en fungerande högtalare sade Sonos-chefen att företaget arbetar för att även äldre exempelvis gamla Play 1, lanserad 2013, ska fungera tillsammans med nyare högtalare i en multirum-uppsättning.

Läs mer! Sonos högtalare har nu fått stöd för Airplay 2

Sonos One Pris vid test: 2299 kr.

Bästa pris just nu: 2248 kr