Apple må slå rekord på andra håll, men när det kommer till Mac-försäljningen pekar siffrorna i motsatt riktning. Under senaste kvartalet sjönk försäljningen till under fyra miljoner enheter, närmare bestämt såldes 3,72 miljoner Macar. Betydligt lägre än förra året vid samma period, då Apple sålde 4,29 miljoner exemplar. Det betyder att försäljningen av nya Macar är lika låg som den var samma kvartal år 2010.

Läs också! Apple når historisk milstolpe – nu värt 1 biljon dollar

Orsaken är troligen flera. Framför allt lär det bero på att i princip ingen av Apples datorer uppdaterats på mer än ett års tid (fram tills Macbook Pro 2018 släpptes i juli, men det hann inte påverka rapporten). Många använder också Ipad och Iphone som sina primära datorer numera. Apple själva har många gånger hävdat att Ipad är en ”datorersättare” för de flesta, samtidigt som företaget försöker marknadsföra Macbook Pro som just ett verktyg för proffs i en rad reklamfilmer.

För Apples del är det dock inte nödvändigtvis något enbart dåligt, då priset på Macar stigit på senare år. Kanske kan varje Mac-kategorin på sikt bringa in mer pengar än tidigare tack vare högre ett genomsnittspris per såld Mac. Mac-försäljningen stod detta kvartal för 10 procent för företagets totala intäkter, mot 12 procent samma period förra året.

Analys: "Efter supersuccén – här är Apples största utmaning”

Apple MacBook - 1,2GHz DC 8GB 256GB 12" Pris vid test: 13895 kr.

Bästa pris just nu: 15495 kr