Apples Macbook Pro 2018-modeller fick en tuff start, med processorproblem där datorerna helt enkelt arbetade långsammare under hård press. Det visade sig till sist bara handla om en bugg som Apple snart löste med en patch. Men hjälpte den?

Dave Lee var Youtubern som först uppmärksammade problemet. Han har nu kört en uppdaterad Macbook Pro 15 tum med Core I9 genom samma test igen, ett test som nog får sägas vara ett extremfall där datorns topprestanda verkligen sätts på prov genom att konvertera ett 5,5 minuter långt 5k-videoklipp till 4k h.264.

Läs också! Allt du behöver veta om throttle-gate – och varför du egentligen inte behöver bry dig

Och resultatet är lovande. Efter uppdateringen har klippet renderats klart på 23 minuter och 12 sekunder, mot tidigare 39 minuter och 37 sekunder. Det är en förbättring på hela 16 minuter och 25 sekunder. Det är också 12 minuter bättre än 2017 års toppmodell.

Apple har själva hävdat att Macbook Pro nu är upp till 70 procent snabbare än föregående års modeller, och enligt Dave Lees test verkar uppgifterna stämma rätt bra.

Även Geekbench-grundaren John Poole har sett förbättringar i Geekbench-tester, och dessutom en jämnare prestandakurva där processorn inte klockar upp och ned hela tiden på grund av värmeproblem.

Vår amerikanska systerpublikation Macworld har sett en runt 20-procentig förbättring i en rendering av ett 4k-klipp i Adobe Premiere Pro.

Till sist kan noteras att om du har en Macbook Pro 2018 och ännu inte uppdaterat finns patchen att ladda ned från Mac App Store under fliken uppdateringar. Problemet har varit mest synligt på toppmodellen, men buggen finns på alla Macbook Pro 2018-modeller och bör därför installeras oavsett processor, och oavsett om du har en 13-tummare eller 15-tummare.

Missta inte! Allt om nya Macbook Pro: "Största förbättringen sedan 2011”

Hela Dave Lees video kan ses nedan.

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 15989 kr.

Bästa pris just nu: 15984 kr