Vpn är bra och praktiskt på många vis, men inte alltid helt krångelfritt. En del sajter vägrar fungera medan du är ansluten, och ibland gör buggar att internet slutar fungera. Det händer ibland med vissa tjänster när anslutningen till vpn-servern bryts utan att du valde att koppla ner dig. Det kan bero på flera saker.

Programmet har en kill switch

De flesta vpn-tjänster har i dag fristående program för att ansluta, ofta med openvpn i bakgrunden för själva uppkopplingen. Vissa har en funktion som kallas kill switch, och skyddar dig i de fall anslutningen har brutits av misstag, så att du inte råkar röja avslöja ditt surfande.

Stäng av kill switch
Exempel på en kill switch, här i programmet för vpn-tjänsten Mullvad.

Om tjänsten du använder har en kill switch kan det vara den som är i vägen och blockerar ditt surfande. Kolla alltså i programmet och se om du hittar något om kill switch eller om automatisk blockering av internet vid nedkoppling. Finns det en kan du antingen stänga av den eller ansluta igen och sedan manuellt koppla ner så bör internet komma igång. I värsta fall får du stänga av programmet och starta om datorn.

Envisa dns-inställningar

Ett annat vanligt fel är att vpn-programmet har ändrat Macens dns-inställningar för att skydda din identitet från läckor som annars kan uppstå om datorn fortsätter slå upp adresser via till exempel Googles dns-servrar. När anslutningen bröts ”glömde” programmet återställa dina ursprungliga inställningar, och den angivna dns-servern svarar bara på förfrågningar via vpn-anslutningen.

Ta bort envisa dns-inställningar

Lösningen på det här är att öppna Systeminställningar -> Nätverk, markera det aktiva nätverket (wifi eller ethernet vanligtvis), klicka Avancerat, byta till fliken DNS, markera den angivna dns-servern och klicka på minusknappen under. Tryck sedan OK och till sist utför så ska internet förhoppningsvis fungera igen.