När Apple plötsligt, mitt i sommaren, släppte nya modeller av Macbook Pro fick vi mer än bara en processoruppgradering. Vi fick ett nytt T2-chip, ett delvis nytt, tystare och förhoppningsvis mer hållbart tangentbord, True Tone-skärm, och till sist även möjlighet till 32 gigabyte arbetsminne i 15-tumsmodellen.

En av de största nyheterna på många, många år är dock processorkärnorna. Alla modeller över hela linjen (förutom Macbook Pro utan Touch Bar) får fler processorkärnor. Från två till fyra på 13-tummaren. Från fyra till sex på 15-tummaren.

Läs mer! Allt du behöver veta om Macbook Pro – ”största förändringen sedan 2011”

Men en ny Apple-produkt, ett nytt ”gate”. Så kan det kännas ibland. Den här gången fick problemet i alla fall en snabb lösning när Apple här om dagen släppte en patch till High Sierra. Mer om det senare.

Det här är (var) throttle-gate

Med de nya Macbook Pro-modellerna blev "throttle-gate" snart ett nytt begrepp att vänja sig vid. Här går vi igenom vad problemet egentligen betydde – och varför du inte längre behöver bry dig.

Problemet upptäcktes först av youtubern Dave Lee som pressade sin nya Macbook Pro 15 tum med en sexkärnig processor genom att rendera en riktig tung videofil i Adobe Premiere Pro.

Resultatet var under all kritik. Den sexkärniga processorn visade ett sämre resultat än den fyrkärniga I7-processorn från förra året. Även i Cinebench såg Dave Lee sämre resultat. Först när han satte sin dator i frysen (!) fick han ett bättre resultat än 2017-modellen.

Teorin var att Apple saktar ned I9-processorn för att Macbook-chassit helt enkelt inte kan hantera all den värmen som skapas – processorn saktas ned för att inte ta skada. Och ännu en nedsaktningshistoria är knappast vad Apple pr-avdelning vill ha.

För den som betalat 4 400 kronor extra för toppvalet Core I9 istället för Core I7 på en redan dyr dator är det naturligtvis ett dråpslag.

Macbook Pro 2018
Foto: AppleFler processorkärnor är en av de största nyheterna i Macbook Pro 2018.

Varför du inte behöver bry dig om det här

Men det finns flera anledningar till att throttle-gate, trots all uppmärksamhet, troligen inte är ett problem för just dig.

  • Testbänkar ger inte hela sanningen. Speciellt när de inte är uppdaterade för ny hårdvara. Teknikjournalisten Dieter Bohn frågade Cinebench om deras tester är pålitliga för de nya maskinerna. Troligen inte, var svaret.
  • Adobe på Mac ingen höjdare. Dave Lee testade att rendera högupplösta videoklipp i Adobe Premiere Pro. Tyvärr är Adobes program sällsynt dåligt anpassade för Mac. Använder du Final Cut Pro X, eller andra program som inte kommer från Adobe är chansen stor att du inte kommer stöta på de här problemen.
  • En annan Youtuber, Jonathan Morrison, visade i många andra tester att I9-modellen presterade bättre än I7-processorerna. Precis som det bör vara alltså.

Med det sagt: år du en av dem som redan slagit till på en Macbook Pro 15 tum med Core I9 är du så klart angelägen om att verkligen få den prestanda du har betalat dyra pengar för, i alla program.

De goda nyheterna är att en patch för problemet kom snabbt. Under den gångna veckan släppte Apple uppdateringen som kan laddas ned via Mac App Store. Våra kollegor på amerikanska MacWorld har testat patchen och de initiala resultaten tycks tyda på att den verkligen fungerar. Vi kommer naturligtvis också hålla koll på problemet i framtiden med de nya modellerna av Macbook Pro i kommande tester.

Är problemet löst nu?

Ja, det verkar så. Apple hävdar att det hela rörde sig om en mjukvarubugg, vilket alltså betyder att det inte, som en del har antytt, beror på ett hårdvaruproblem där Macbook Pro i själva verket inte klarar av att kyla en så kraftfull I9-processor. Utan ”bara” en bugg. Det är goda nyheter, hellre en bugg än ett allvarligt konstruktionsfel. Macbook Pro är fortfarande en tunn, bärbar dator med sämre kylningsförmåga än en större (stationär) dator, men nu fungerar den åtminstone som det var tänkt från början.

Apple fortsätter hävda att de nya Macarna är upp till 70 procent bättre än tidigare modeller. Vi har tagit in de nya Macbook Pro-modellerna för test och kommer självklart också att kontrollera om dessa påståenden håller i verkligheten.

Även om problemet löstes snabbt för oroliga Macbook Pro-ägare borde problemet såklart aldrig ha uppstått, men så länge din nya Macbook Pro från 2018 har patchen installerad bör du nu alltså kunna sova lugnt om natten och rendera videor i Premiere Pro snabbast möjligast – utan att stoppa datorn i frysen.