Idag är det världspremiär för Love Notes to Newton, en dokumentärfilm av Noah Leon som berättar historien om Apples klassiska handdator Newton.

I filmen intervjuas ett 40-tal personer, däribland Apples tidigare vd John Scully, om produkten som nuförtiden betraktas som en föregångare till både Iphone och Ipad. En trailer för filmen kan ses nedan:

Newton Messagepad lanserades i augusti 1993 och följdes sedan i strid ström av Messagepad 100, Messagepad 120 och Messagepad 130. Dessa modeller fick blandad kritik, medan många uppskattade att kunna ha med sig en liten dator i fickan stirrade sig andra blinda på den dåliga batteritiden och den höga prislappen. Avsaknaden av tangentbord gjorde att många avstod från ett köp, men när Apple kröp till korset och lanserade en modell med tangentbord (Emate 300) blev det ändå ingen fart på försäljningen. När Steve Jobs kom tillbaka som Apples vd fattades beslutet att lägga ner Newton och de sista exemplaren tillverkades 27 februari 1998.

Trots att det nu har gått 20 år sedan nerläggningen av Newton finns det fortfarande användare som envist håller liv i sina handdatorer och anordnar årliga konferenser. På Ebay kan välskötta exemplar säljas för tusentals kronor.

Premiärvisningen av Love Notes to Newton äger rum på Macstock Conference and Expo i Woodstock, Illinois. Men tanken är att den ska läggas ut till försäljning på Vimeo inom kort.