Känns det frestande att köpa en billig piratkopia av Iphone X när du är ute och reser? I så fall kan det vara på sin plats att först läsa Jason Koeblers recension av en sådan på sajten Motherboard.

Piratkopian köptes i kinesiska Shenzhen för 100 dollar, vilket är en tiondel av vad originalet kostar. Den kommer i en vit låda som ser ut som Apples och har till och med instruktioner om hur man ställer in Face ID.

Vid en första anblick ser mobilen äkta ut, när du startar den dyker den välbekanta Apple-loggan upp och sedan kommer du till hemskärmen där dina appar finns. Klickar du på App Store öppnas Google Play Store, klickar du på Väder öppnas Yahoo Weather, klickar du på Kartor öppnas Google Maps och klickar du på Podcaster öppnas Youtube. Med andra ord används ett tema för att få Android att likna IOS och samtliga appar är i själva verket liknande appar från Google Play.

Det som ser ut som en sensorpanel i toppen av mobiltelefonen är inget annat än en mjukvaruskapad flärp, så den har du ingen som helst nytta av. Vidare är mobilens variant av Face ID minst sagt bristfällig, vilket ansikte som helst kan nämligen användas för att låsa upp din mobil. Om någon stjäl mobilen riskerar du alltså att tjuven kommer åt känsliga uppgifter om dig och din familj.

Vid en närmare undersökning visar det sig också att mobilen är full av bakdörrar och försöker du logga in med ditt Apple-konto får samtliga appar åtkomst till dina uppgifter. Har du länkat ett betalkort till kontot riskerar du att bli av med dina pengar.

Det finns alltså goda skäl att inte lägga pengarna på en piratkopia av Iphone X och om du ändå gör det bör du vara mycket försiktig med hur du använder den.