Väder-appar finns det mängder av (och inte minst en inbyggd i IOS), men den här är verkligen värd att kika lite närmare på. Weather Kit är inte en supernördig väderapp med data om precis allt, men den är lättnavigerad, går att göra rätt personlig och inte minst är den i våra ögon snygg med ett gränssnitt som är klart inspirerat av Apples nya designspråk i appar som Homekit och Apple Music. (Även Apple verkar uppskatta utseendet, och funktionerna antar vi, då företaget nyligen lyfte upp den i App Store).

Förutom ett användarvänligt, modernt gränssnitt hittar vi här funktioner som väderrapporter från hela världen, ett fotoläge för att dela väderbilder, flera olika app-ikoner, en väder-widget och nyligen uppdaterades appen med timvisa väderrapporter för att kunna planera grillningen, badpausen eller cykelturen med ytterligare noggrannhet.

Läs också! Blir vädret bättre med ar? Vi testar uppdaterade Carrot Weather

Mest intressant är dock Rainalert som varnar för blött från ovan redan dagen innan det ska regna, vilket ger lite tid att ställa om planerna. Lite extra sympatiskt är också att appen ska vara utvecklad för att använda så lite data och batterikraft som möjligt. Det tackar vi för.

Det finns en Pro-version som kostar 10 kronor i månaden, 95 kronor för ett år eller 169 kronor ”för alltid.” Det ger extra funktioner som en prognos för fem dagar, mer exakta, lokala prognoser med funktionen Extreme Accuracy, rapporter om luftkvalitet, fler städer för regnvarningen och lite annat smått och gott.

Weatherkit
Så här ser det ut innan vi betalt för Pro-versionen.

Att betala för en väder-app är kanske inte det roligaste när det finns en inbyggd i IOS. Appen är rätt avskalad som gratisvariant men vi får åtminstone regnvarningen för en stad i gratisversionen. Tyvärr får vi också lite, visserligen diskret, reklam för företagets andra app om vi inte betalar.

Om det är värt pengarna för att bli väderproffs med Weatherkit låter vi var och en bedöma. Det är dock inte många stålar att tala om, och vi tycker att Weatherkit har ett försprång mot både IOS inbyggda väder-app och flera konkurrenter.

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 10250 kr.

Bästa pris just nu: 7883 kr