Apples mest populära datorer har nu inte uppdaterats på mer än ett års tid. Macbook och Macbook Pro fick nya processorer i juni 2017 – sedan dess har det varit knäpptyst. Imac uppdaterades även med thunderbolt 3, medan Mac Mini och Mac Pro förblev orörda även under 2017. Liksom 2016, 2015 och 2014… Undantaget är den nischade proffsdatorn Imac Pro som började säljas i januari 2018, efter att den presenterats under 2017.

Inte undra på att Apples Mac-datorer får dödsdomar kastade över sig med jämna mellanrum.

Utvecklaren Quentin Carnicelli på företaget Rogue Amoeba (som skapat Mac-program som bland annat Airfoil) satte fingret på spiken när han efter årets WWDC skrev ett blogginlägg Mac-hårdvarans ”sorgliga” tillstånd.

Vår nyligen uppdaterade köpguide för alla Apple-prylar är inte heller särskilt trevlig läsning för den som är ute efter en ny dator (eller egentligen vad som helst) från Apple. Givetvis ska man köpa en ny dator om man verkligen behöver det, men vi är många som ändå någorlunda försöker tajma köpen i takt med att prylarna uppdateras. Bara en enda produkt är ett solklart köp i dagsläget – billigaste Ipad som uppdaterades i mars 2018. Ingen av resterande prylar har uppdaterats sedan förra året.

Läs också! Apple erkänner tangentbordsproblem på Macbook och Macbook Pro

Det är solklart att Apple har rejäla problem med att hålla sina Macar regelbundet uppdaterade. Det gäller för övrigt inte bara Macar. Flera av Apples produkter har blivit försenade på senare år, bland annat Homepod och Airpods som båda fick sina försäljningsstarter uppskjutna.

Om det är växtvärk, felprioriteringar eller något helt annat låter vi vara osagt, men klart är att bristen på uppdateringar är ett problem för alla oss som på något sätt tjänar sitt levebröd på Apples datorer, Iphone- eller Ipad-modeller.

Ovissheten gör det svårare att planera inköpen och att hålla sina maskiner fräscha och regelbundet uppdaterade. När pc-användare redan kan dra nytta av nästa serie Intel-processorer har vi ingen aning om när Macbook Pro får Coffee Lake-serien – om alls. Istället betalar Apple-användare fortfarande nästintill fullpris för årsgamla datorer.

Läs också! Intels nya processorer är här – Macbook 13 tum kan få fyra kärnor

Apple verkar helt strunta i vikten av regelbundna uppdateringar, och det är oroväckande. Med risk för att låta lite väl nostalgisk, men annat var det för några år sedan. En titt i det lysande Mactracker påminner oss om när vi kunde räkna med att de vanligaste Mac-modellerna kunde få uppdateringar varje år, ofta varje halvår.

Vissa gånger rörde det sig bara om en några hundra megahertz snabbare processorer, andra gånger fick vi lite mer ram-minne på köpet. Men det räckte.

Tidigare fanns hopp. När Apple lanserade Macbook Pro hösten 2016 var det efter en lång tid av ovisshet kring vad som egentligen hände med Apples bärbara proffsdator. Bara åtta månader senare uppdaterade Apple Macbook Pro igen, den gången med Kaby Lake-processorer.

När sedan ingenting alls hände på årets WWDC dödade det nästan allt vårt hopp om att Apple tänkt ägna sig åt regelbundna uppdateringar av sina Mac-modeller i framtiden. Det enda som präglas av någon sorts regelbundenhet är Iphone som alltid uppdateras i september. Trots ständiga påminnelser från Apple om att man visst tar Macen på allvar blir det allt lättare att tro motsatsen.

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13290 kr.

Bästa pris just nu: 12789 kr