Om du inte redan förstod att det är bäst att använda ett riktigt lösenord på Iphone istället för en kort kod på fyra eller sex siffror kanske säkerhetsforskaren Matthew Hickeys nya upptäckt kan hjälpa dig inse allvaret.

I vanliga fall kan du inte gissa lösenkoden till Iphone fler än några få gånger innan systemet sätter stopp och gör väntetiden mellan försök extremt lång. En inställning kan dessutom göra att tio misslyckade försök raderar allt innehåll. Hittills har tekniker för att kringgå det här skyddet använt hårdvara som Graykey, men Matthew Hickey har upptäckt ett betydligt enklare knep, rapporterar Zdnet.

När Iphone och Ipad är anslutna till dator och får en inkommande inmatning från ett tangentbord kommer den ta hand om den inmatningen helt och hållet innan den går vidare till nästa syssla. Genom att manipulera tangentbordssignalen så att den skickar en lista över alla möjliga lösenkoder kan systemet luras att testa alla dessa och därmed kringgå hela skyddet.

Varje gissning tar fortfarande ett par sekunder på grund av hur IOS kryptering fungerar, så även om en fyrasiffrig kod kan gissas hyfsat snabbt kommer en hackare aldrig komma in i din enhet om du använder ett mer rejält lösenord med bokstäver på minst åtta tecken.