Sedan några år tillbaka erbjuder Apple publika betaversioner av alla sina operativsystem som är öppna för alla som vill att testa. Anledningen är inte bara att stilla nyfikenheten hos Apple-användare som inte kan vänta till hösten, utan det viktigaste är att fler testare innebär större möjligheter att upptäcka buggar och problem inför de officiella versionerna som släpps (troligen) i september.

Och nyligen blev det alltså dags för de publika betaversionerna av IOS, TV OS samt Mac OS att släppas till allmänheten.

Missa inte! 9 små men ack så viktiga nyheter i Mac OS Mojave

Här visar vi hur du gör för att installera den publika betaversionen av Mac OS Mojave på din Mac. Inget utvecklarkonto hos Apple behövs för installationen, vilket alltså är fallet för utvecklarversionerna. Det enda du behöver är ett Apple ID och en Mac att avvara för betatestning. De publika betaversionerna är i regel samma som utvecklarversionen, med skillnaden att de publika versionerna kan släpa efter och släppas något senare än utvecklarversionen.

Som vanligt rekommenderar vi att inte installera en betaversion på en Mac som är kritisk för att kunna utföra ditt jobb eller på annat sätt bara måste fungera. I en betaversion får vi helt enkelt räkna med att stöta på buggar av varierande allvarlighetsgrad.

Betaprogram

Högre systemkrav än tidigare

Som vi tidigare noterat är systemkraven för Mac OS Mojave högre än för High Sierra. Du måste ha någon av följande datorer för att kunna installera systemet.

 • Macbook (2015 eller senare)
 • Macbook Air (mitten av 2012 eller senare)
 • Macbook Pro (mitten av 2012 eller senare)
 • Imac (sent 2012 or newer)
 • Imac Pro (2017)
 • Mac Mini (sent 2012 eller senare)
 • Mac Pro (sent 2013, och dessutom modeller från mitten av 2010 samt mitten av 2012 som har Metal-kompatibla grafikkort).

Steg för steg: Så gör du

Att installera en Mojave som betaversion på din Mac är varken svårt eller tidskrävande. Vi påminner dock om att ta en säkerhetskopia först, i det fall något skulle gå fel och du behöver återställa din Mac eller om vill gå tillbaka till en tidigare version av Mac OS.

 1. Först och främst måste du gå med i Apples betaprogram. Öppna denna webbsida på din Mac och tryck på Sign Up om du inte redan är med i programmet. Du loggar in med ditt Apple ID.
 2. Tryck sedan på Enroll your device i menyn till höger i webbläsaren.
 3. Ladda ned din betaprofil genom att trycka på profilknappen under sektionen Download Mac OS Mojave public beta access utility.
 4. Dubbelklicka på filen när den är nedladdad och starta installation av profilen.
 5. Mac App Store borde nu ha öppnats. Ladda ned Mojave härifrån och vänta på att datorn startar om.
 6. Installeraren för Mojave borde nu ha öppnats automatiskt. Följ instruktionerna och välj på vilken hårddisk Mojave ska installeras.
 7. Klicka på installera och skriv in ditt lösenord.
 8. Starta om datorn.


Vad händer nu?

Nu har du förhoppningsvis Mojave installerat på din dator och kan testa de nya funktionerna.

Du kommer kunna installera systemuppdateringar och nya betaversioner så snart de görs tillgängliga av Apple, och när den färdiga ”Golden master”-verisonen släpps i höst får du automatiskt också den uppdateringen. Vill du hoppa av betaprogrammet kan du följa Apples instruktioner här. Här kan du läsa om hur du återskapar din Mac från en tidigare Time Machine-säkerhetskopia.