Första testet av Apple Watch Series 4 (september 2018)

Det här är mycket mer än den ”S-uppdatering” vi såg för Iphone i år. Faktum är att det här är den första helt nya designen för Apple Watch. Watch OS-uppdateringarna har varje år finslipat och förändrat vad Apple Watch egentligen är. Nu har vi för första gången också fått en rejäl omdaning av klockans yttre, som på alla sätt förbättrar Apples smartklocka. Apple Watch största uppdatering sedan 2015 är här, och vi vill givetvis se vad den går för.

Läs också! Vi testar Iphone XS: Bättre än någonsin – men för vem?

Test av Apple Watch Series 4
En mindre röd ring än tidigare visar att det här är 4G-modellen av klockan.

Viktigaste grunddragen är kvar

Själva grunddragen i Apple Watch är desamma som tidigare. Ibland känns det som att den rektangulära skärmen, den lite märkliga hemskärmen med appar i ett bikakemönster, sidoknappen och den digitala kronan är de enda designelementen som överlevt genom åren. Men även dessa delar har fått flera uppdateringar i år.

Skärmens hörn har rundats av och det är lite lättare att trycka rätt bland apparna när skärmarna nu växt. Sidoknappen är fortfarande en fysisk knapp, men den sticker inte ut någon millimeter från sidan av chassit som den gjorde tidigare (vilket också gör den lite svårare att hitta om vi inte kollar på klockan). Den digitala kronan är fortfarande ett rullande hjul med en knapp i mitten som trycks ned, men i år har den förbättrats med haptisk feedback som tickar på armen när vi rullar i listor.


Test av Apple Watch Series 4
Apple Watch Series 4 40 mm till vänster. Första generationen (2015) Series 0 38 mm till höger.

Större skärm ger mer av allt

Vi måste starta klockan för att egentligen kunna se att något har hänt här, men då blir det snart uppenbart. Liksom på Iphone når skärmen nu ända ut i hörnen. Det ger oss 30 procent mer skärmyta, men utan att klockan har växt särskilt mycket. Den mindre klockan heter nu 40 mm (storlek på boetten), men har en större skärm än den tidigare största klockan på 42 mm. Den nya stora 44 mm-klockan har en nästan överväldigande skärm som är betydligt större än tidigare. Precis som tidigare är det väldigt fina, högupplösta oled-skärmar vi talar om här.

De rundade hörnen ger hela klockan ett lite mjukare och klart modernare utseende – borta är de stora, svarta skärmkanterna. Plötsligt ser även förra årets Apple Watch betydligt mer omodern ut.

På armen märker vi också att Series 4 har blivit lite tunnare. Trots större skärmar känns inte klockan klumpig. Apple har lyckats minska med några få men viktiga tiondelsmillimeter på klockans tjocklek, och vi tycker nog att det gör en viss skillnad.


Test av Apple Watch Series 4

Nya urtavlor maximerar skärmen

För att utnyttja skärmstorleken finns även några Series 4-exklusiva urtavlor här. En del är nästan överdådiga med mängder av information som du kanske aldrig kommer behöva (UV-index till exempel, beroende på årstid och var du bor). Tavlorna kan anpassas med olika komplikationer och det kan nog ta ett litet tag innan vi hittar helt rätt bland alla val.

Andra urtavlor är mindre informationstunga, men finns ändå till för att visa upp det allra bästa med de heltäckande skärmarna. Som vattnet som rör sig över skärmen och sedan studsar mot skärmkanterna.

Test av Apple Watch Series 4

Apple tycks vara mäkta stolta över att alla dessa urtavlor är filmade på riktigt – inga datoranimationer så långt ögat kan nå. Och visst ska de vara stolta över det. Få företag går så långt för att föra sin perfektion ända ut i spetsarna, ända till hur verkligt man vill att vattnet på en smartklockas urtavla ska se ut.

Fortfarande är det dock bara Apples egna urtavlor som gäller – inga alls från tredje part. Apple säger sig vilja göra så många olika typer av urtavlor som möjligt för att passa alla Apple Watch-användares behov, och det finns som tidigare möjlighet att ha komplikationer från tredje part på flera urtavlor. Men Apple fortsätter kurera utseendet på klockorna, och vi har en känsla av att det kommer fortsätta vara så ett bra tag till.


Bättre även på insidan

Även på insidan har det hänt en hel del. Bluetooth 5.0 finns nu här som en del av Apples W3-chip, vilket borgar för snabbare överföring av data och stabil uppkoppling. Det senare har vi inte haft något problem med tidigare, men framför allt om vi ska offline-synka musik och poddar till klockan är det förstnämnda välkommet.

Även om det är svårt att exakt kontrollera Apples påstående om att S4 är dubbelt så snabb som S3 (det finns inget Geekbench-test för klockan till exempel) flyger Series 4 fram genom Watch OS utan tillstymmelse till lagg. Vissa tredjepartsappar tar fortfarande lite för lång tid på sig att läsa in data, men i flera fall rör det sig också om appar som borde har uppdaterats för länge sedan. Viktigt är också att processorn nu är 64 bit, något som borde göra den lite mer framtidssäker. S4 gör att vi numera inte riktigt kan klaga på hastigheten i Apple Watch, med undantag från någon tredjepartsapp här och där.

Test av Apple Watch Series 4
Apple Watch har alltjämt en rektangulär skärm, men med de rundade hörnen har man i flera urtavlor och här och där i Watch OS börjat anamma ett rundare gränssnitt. Som här, med Nu spelas-komplikationen som böjer sig runt urtavlan istället för att som tidigare ligga platt på den nedre kanten av skärmen.

Falldetekteringen lär vi återkomma till i ett framtida test, men vi kan i alla fall säga så mycket att vi inte råkade utlösa den under vårt test av klockan, vare sig för att vi ramlat på riktigt eller när vi låtsasramlat. Klockan använder algoritmer för att läsa av en kombination av hur klockan rör sig i en bana, och hur hårt ett nedslag är, och denna gång lyckades vi inte lura klockan.

Intressant nog slås funktionen på per automatik för alla över 65, medan alla yngre än så kan aktivera funktionen själva. Det här är en av de första Apple Watch-funktioner som framför allt är riktade mot en äldre publik, men som naturligtvis kan vara till hjälp för vem som helst.


Sverige blir utan en av de största nyheterna

Den andra stora hälsonyheten är möjligheten att, oss veterligen för första gången i en brett tillgängligt konsumentprodukt, ta ett EKG. Det kommer inte till Sverige, och varken vi eller Apple kan svara på när det blir tillgängligt här. Appen som aktiverar den elektriska hjärtsensorn ska gå igenom myndighetsapparaten innan den bli godkänd i våra delar av världen.

Läs också! Apple batterisnålar i nya Apple Watch – 20 procent mindre

Test av Apple Watch Series 4
Series 4 har förutom en större högtalare även en förbättrad accelerometer, gyroskop och numera en altimeter (höjdmätare), något som borde öppna upp för intressanta tredjepartsappar.

All hårdvara som behövs i klockan finns där, och när (om) funktionen godkänns är allt som behövs en särskild EKG-app som kommer kunna laddas ned. Trots det bör ingen i Sverige köpa Series 4 enbart på grund av den nya EKG-funktionaliteten. Det finns inget datum för när funktionen kommer hit, och tills dess har vi kanske redan fått se en Series 5 presenteras.

Det finns dock mycket annat i Series 4 som ändå gör det här till den mest intressanta Watch-uppdateringen hittills. Den större skärmen och den snabba processorn är två riktigt bra anledningar. Batteritiden får vi återkomma lite närmare till i ett långtidstest senare i höst, men än så länge verkar den stabil. Nya funktionen för att aktivera Siri utan att säga "Hej Siri" lyckades vi tyvärr aldrig få att fungera, klockan begrep aldrig att vi pratade med den förrän vi höll in kronan eller sa Hej Siri först. Även där får vi återkomma.

Bättre ljud

En bättre högtalare finns dock här, och den fungerar bra. Den är 50 procent ljudligare än tidigare men utan tendenser till distorsion när vi pratar med Siri eller i telefon. För allt annat är ljudet ganska platt, (det är liten högtalare, så konstigt vore väl annars), men så lär vi knappast använda högtalaren till annat än att prata med Siri eller med riktiga människor i telefon.

Den som idag har en äldre klocka kommer känna igen sig även i Series 4, men få en klocka som är bättre på alla punkter. Hastigheten lär vara den största överraskningen.

Även Watch OS 5 är såklart en avgörande del av Apple Watch men vi återkommer med ett separat test av detta senare. Den korta versionen är dock att Watch OS 5 gör Apple Watch ännu lite bättre på hälsa, och ännu lite bättre på att vara utan sin parkopplade Iphone med inte minst stöd för offline-poddar.

Apple Watch börjar bli en riktigt mogen smart- och hälsoklocka. Nu är den nästan snygg till och med. Men allt det här kommer till ett högt pris. Det börjar på 4 795 kronor för en 40 mm stor klocka med aluminiumboett. För fyra millimeter till får vi lägga på 400 kronor. Vill vi ha även 4G-uppkoppling kostar det 1 200 kronor extra, plus månadskostnaden för abonnemanget. Nöjer vi oss inte där utan vill ha rostfritt stål på armen istället för aluminium kostar det 2 000 kronor eller 2 200 kronor extra beroende på storlek. Stålmodellen finns bara med 4G-stödet.

Apple Watch kan snabbt bli dyr – och är det redan i grundpris – men vi vill ändå hävda att det är den bästa smartklockan på marknaden just nu. Frågan är dock fortfarande om vi alls behöver en smartklocka på armen. De flesta gillar Apple Watch för att fortsätta få notiser oavsett var vår Iphone är, och för att få lite bättre koll på hur vi rör på våra ofta stillasittande kroppar. Lockar inte detta kan du gott behålla dina stålar utan rädsla för att missa något avgörande.

Omdöme

Bra köpApple Watch Series 4 är den största och bästa förändringen av Apple Watch hittills. Oavsett med vad och hur vi jämför är det här en klocka som blivit bättre på alla punkter. Ett givet köp – i alla fall om du har lust att lägga 5 000 kronor på en smartklocka.

Fakta: Apple Watch Series 4

Testad: September 2018.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm. 
Processor: S4 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 16 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: 30 till 48 gram beroende på modell.
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (GPS), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (GPS + 4G).
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010 (simsäker), men bör inte användas vid dykning, vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter som involverar höga hastigheter eller större djup.
Tillverkare: Apple.
Pris: 40 mm: Från 4 790 kronor hos Netonnet. 44 mm: Från 5 190 kronor hos Netonnet.

plus

Skärmen!
Riktigt snabb
Watch OS har mognat

minus

EKG dröjer till Sverige
5 000 kronor är mycket för en smartklocka
Bristande stöd för tredjepartsappar

Betyg: 5 av 5