Bättre ljud

En bättre högtalare finns dock här, och den fungerar bra. Den är 50 procent ljudligare än tidigare men utan tendenser till distorsion när vi pratar med Siri eller i telefon. För allt annat är ljudet ganska platt, (det är liten högtalare, så konstigt vore väl annars), men så lär vi knappast använda högtalaren till annat än att prata med Siri eller med riktiga människor i telefon.

Den som idag har en äldre klocka kommer känna igen sig även i Series 4, men få en klocka som är bättre på alla punkter. Hastigheten lär vara den största överraskningen.

Även Watch OS 5 är såklart en avgörande del av Apple Watch men vi återkommer med ett separat test av detta senare. Den korta versionen är dock att Watch OS 5 gör Apple Watch ännu lite bättre på hälsa, och ännu lite bättre på att vara utan sin parkopplade Iphone med inte minst stöd för offline-poddar.

Apple Watch börjar bli en riktigt mogen smart- och hälsoklocka. Nu är den nästan snygg till och med. Men allt det här kommer till ett högt pris. Det börjar på 4 795 kronor för en 40 mm stor klocka med aluminiumboett. För fyra millimeter till får vi lägga på 400 kronor. Vill vi ha även 4G-uppkoppling kostar det 1 200 kronor extra, plus månadskostnaden för abonnemanget. Nöjer vi oss inte där utan vill ha rostfritt stål på armen istället för aluminium kostar det 2 000 kronor eller 2 200 kronor extra beroende på storlek. Stålmodellen finns bara med 4G-stödet.

Apple Watch kan snabbt bli dyr – och är det redan i grundpris – men vi vill ändå hävda att det är den bästa smartklockan på marknaden just nu. Frågan är dock fortfarande om vi alls behöver en smartklocka på armen. De flesta gillar Apple Watch för att fortsätta få notiser oavsett var vår Iphone är, och för att få lite bättre koll på hur vi rör på våra ofta stillasittande kroppar. Lockar inte detta kan du gott behålla dina stålar utan rädsla för att missa något avgörande.

Omdöme

Bra köpApple Watch Series 4 är den största och bästa förändringen av Apple Watch hittills. Oavsett med vad och hur vi jämför är det här en klocka som blivit bättre på alla punkter. Ett givet köp – i alla fall om du har lust att lägga 5 000 kronor på en smartklocka.

Fakta: Apple Watch Series 4

Testad: September 2018.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm. 
Processor: S4 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 16 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: 30 till 48 gram beroende på modell.
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (GPS), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (GPS + 4G).
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010 (simsäker), men bör inte användas vid dykning, vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter som involverar höga hastigheter eller större djup.
Tillverkare: Apple.
Pris: 40 mm: Från 4 790 kronor hos Netonnet. 44 mm: Från 5 190 kronor hos Netonnet.

plus

Skärmen!
Riktigt snabb
Watch OS har mognat

minus

EKG dröjer till Sverige
5 000 kronor är mycket för en smartklocka
Bristande stöd för tredjepartsappar

Betyg: 9 av 10
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Apple Watch Series 4 44mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 5190 kr.

Bästa pris just nu: 5188 kr