Fyra månader med Apple Watch

En liten repa har vi lyckats få på skärmens glas under den här tiden, klockan sitter ju rätt utsatt på armen. Men det sotar inte ned upplevelsen av den rymdgrå Series 4 med 40 mm-boett vi har använt sedan lanseringen. Då bytte vi från en Series 0 – ett stort steg upp. Här är intrycken efter fyra månaders daglig användning.

Carplay: Så får du Apple Watch att sluta pocka på armen när du navigerar


Snabb – till slut!
Äntligen är Apple Watch rejält snabbare. Det har visserligen blivit bättre för varje år, men med Series 4 har klockan tagit ett kliv upp. Vi kan använda den nästan helt utan tillstymmelse till lagg eller väntetider. Nu är det snabbare att använda klockan än att plocka upp mobilen för fler uppgifter än tidigare. Som att starta en podd eller för ett kort svar på ett meddelande.

Gör mer i bakgrunden 

Om vi tar en promenad men inte orkar sätta igång ett träningspass kan klockan göra det åt oss. Det är bekvämt, och ju mer tekniken arbetar i bakgrunden, desto bättre. På samma sätt kan klockan märka när vi slutat träna, men kanske glömt stoppa träningsappen. Eller till och med upptäcka om vi ramlat (när funktionen är påslagen).

Läs också! Watch OS 5: Små steg framåt – och en stor nyhet


Apple Watch Series 4

Mätbar vardag 
Hur mycket av vår hälsa och välmående som egentligen är mätbar tål väl att diskuteras, men med en Apple Watch på armen upplever vi att det är enklare att säkerställa att vi når åtminstone en grundläggande nivå av vardagsmotion. Vi vet när vi rört på oss i minst 30 minuter, och aktivitetsmålet kan uppmuntra oss att hoppa av en hållplats tidigare eller parkera bilen lite längre bort för att komma närmare dagens mål.

I en tid när många av oss har hälsofarligt dålig kondition kan en liten knuff från klockan vara guld värd. Den bidrar med en viss mätbarhet, användbar för att se hur mycket vi rör på oss (eller inte rör på oss).


Batteritid 

Med Series 4 har batteritiden blivit tillräckligt bra – men visst önskar vi mer än så. Batteritiden måste dock bli rejält mycket bättre för att vi ska märka någon betydande skillnad. En smartklocka som måste laddas bara var fjärde dag istället för varannan är inte dramatiskt mycket bättre. Snarare kan oregelbundna laddningsmönster göra att vi oftare glömmer att ladda klockan.

Det är när batteritiden börjar närma sig en vecka eller mer – när vi kanske kan åka på en weekend-resa och utan problem glömma laddaren hemma – som batteritiden börjar bli bra på riktigt, och där är inte Apple Watch ännu. Apple har ju dessutom prioriterat fler nya funktioner före ännu bättre batteritid. Rätt beslut eller inte, men utan många av de bakgrundsfunktioner som finns i Watch OS 5 hade det säkert gått att kräma ur ännu lite mer batteritid.

Men, med Apple Watch Series 4 är batteritiden i alla fall så pass bra att det ofta räcker att ladda klockan under dusch och morgonbestyr eller medan vi diskar efter maten. Då sover vi även med klockan på. Laddar vi över natten är batteritiden sällan något problem ens när vi har använt gps en stund under dagen.


Apple Watch Series 4

Svettig prislapp
Det råder ingen tvekan om att Series 4 är Apples bästa, snyggaste och mest avancerade Apple Watch hittills. Men med en prislapp som kräver övertygelse kan det kanske kännas lockande att snegla på ett billigare alternativ. Kanske en Series 3 som fortfarande säljs ny eller en klocka från andra tillverkare.

Skillnaden mellan just Apple Watch Series 3 och Series 4 är dock ganska stor, mest till formen men till viss del också till dess funktion. En större skärm i en mindre boett gör klockan lättare att använda utan att den känns klumpigare på armen.

Här känns de 1 500 kronor extra som Series 4 kostar välmotiverade. Men det är klart, närmare 5 000 kronor för en smartklocka – där vi faktiskt ännu inte vet hur länge den kommer hålla – är rejält dyrt.

Apples bästa tillbehör?

Det här kan mycket väl vara Apples bästa Iphone-tillbehör, i hård konkurrens med bland annat Airpods. Vi gillar Apple Watch inte minst för notiserna. Istället för att telefonen vibrerar i fickan, vi undrar vad det var för något, och tar upp mobilen trots att fokus i stunden kanske borde ligga på det som är precis framför oss, kan vi snegla på armen och avgöra om det är något vi behöver bry oss om. Stalltipset är dock att begränsa de notiser vi får på armen (och överhuvud taget) till ett minimum.

Träningsfunktionerna kan hjälpa till att både påminna och mäta ens vardagsmotion och träning. Ekg-funktionen väntar vi fortfarande på, och vi fruktar att vi kan få vänta länge till. Inte ens de största länderna i Europa eller världen har fått funktionen ännu. USA är så här långt det enda landet.

Läs också! Whithings kan hinna före med ekg i Europa


Apple Watch Series 4

Omdöme

Bra köpApple Watch Series 4 är den dyraste men också bästa versionen av Apple Watch hittills. Använder du Iphone och gillar idén om en smartklocka är Apple Watch ett givet köp.

Fakta: Apple Watch Series 4

Testad: Januari 2019.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium eller rostfritt stål. Ett armband medföljer, fler kan köpas till.
Processor: S4 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 16 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: 30 till 48 gram beroende på modell.
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (GPS), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (GPS + 4G).
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010 (simsäker), men bör inte användas vid dykning, vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter som involverar höga hastigheter eller större djup.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 40 mm: Från 4 795 kronor. 44 mm: Från 5 195 kronor.

plus

Snabb!
Fin skärm
Får oss att pilla mindre på telefonen

minus

Dyr!
Paradfunktionen ekg dröjer till Sverige

Betyg: 5 av 5