Testad produkt: Apple Watch Series 4
Pris: 40 mm: Från 4 790 kronor hos Netonnet. 44 mm: Från 5 190 kronor hos Netonnet.
 

Series 4 var för Apple Watch vad Iphone X var för Iphone, om än i mindre skala. En design som hängt med länge uppdaterades med en större skärm som når längre ut i kanterna, men som får plats i ungefär samma boett. Plötsligt fick vi en större skärm i den lilla klockan än vad som tidigare fanns i den större modellen. En klar förbättring. Så snart vi kollar på den gamla klockan av den mindre modellen funderar vi på hur vi ens stod ut.

Inte minst blev den rejält mycket snabbare än tidigare. Speciellt om du byter från en några generationer gammal Apple Watch är skillnaden milsvid. Nu behöver vi nästan aldrig vänta på att klockan ska ladda funktioner och appar, något som tidigare kunde göra klockan irriterande långsam – och faktiskt onödig, om det går snabbare att plocka upp mobilen istället.

Utbudet av appar lämnar fortfarande mer att önska. Det är relativt sett ganska dåligt, utvecklare och företag verkar fortfarande har svårt att hitta några riktigt attraktiva sätt att använda sig av en smartklocka på armen.

Apple Watch Series 4 långtidstest

Äntligen ekg i Sverige

Watch OS har fått flera uppdateringar sedan Series 4 lanserades i september, men den allra största och mest efterlängtade nyheten skedde så sent som i mars när ekg-funktionen kom till Sverige.

I ett svep fick 17 europeiska länder funktionen, och Sverige var lyckligtvis ett av dessa. Det gör att Apple Watch äntligen når sin fulla potential, ja faktiskt gick det snabbare än vad vi vågat hoppas på. I stort sett alla funktioner som finns i Apple Watch hemland USA finns nu också i Sverige.

Läs också! Allt du behöver veta om ekg-appen i Apple Watch

Ekg-funktionaliteten är Apple Watch hittills ensam om på marknaden i en brett tillgänglig konsumentprodukt, även om konkurrerande produkter är på gång. Det ger också klockan en hälsopotential som tidigare inte var möjlig, att kunna hålla ett extra öga på din hjärthälsa även under längre tid, även när du inte aktivt kontrollerar pulsen eller liknande.

För den som inte lider av några hjärtproblem blir ekg-funktionen visserligen rätt onödig redan efter första ekg:t, det finns ingen mening i att gå runt och ta ett ekg stup i kvarten. Men visst kan det ändå vara betryggande att veta att det finns hälsofunktioner kopplade till både den optiska och den elektriska pulssensorn som pryder baksidan på Series 4 som kan varna exempelvis för om vi verkar ha hög puls även under vila, eller hur snabbt vi återhämtar oss efter ett hårdare träningspass, för att nämna två exempel.


Apple Watch Series 4 långtidstest

Ännu bättre idag

Som vi skrev i vårt tidigare test av klockan (läs på nästa sida): Apple Watch är i hård konkurrens med Airpods om att vara Apples bästa Iphone-tillbehör. Det är fortfarande en väldigt dyr produkt, närmare 5 000 kronor för den billigaste modellen. Vill du ha den större skärmen och 4g-uppkoppling direkt i klockan sticker priset iväg.

Trots att klockan funnits på marknaden över ett halvår har priset inte heller sjunkit hos tredjepartsåterförsäljare. Men Apple Watch är på sätt och vis ändå ett lite bättre köp idag jämfört med vid säljstarten hösten 2018. Nu får vi alla funktioner som vi vet att hårdvaran klarar av, vilket inte var fallet bara fram till ett par veckor sedan.


Omdöme

Bra köpSeries 4 var redan den bästa och definitivt största uppdateringen för Apple Watch hittills, och med ekg-funktionaliteten får vi nu fler funktioner för pengarna. Det är fortfarande ett bra tag innan nästa modell släpps på marknaden. Ett mycket bra köp, om du kan svälja kostnaden.

Fakta: Apple Watch Series 4

Testad: April 2019.
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium eller rostfritt stål. Ett armband medföljer, fler kan köpas till.
Processor: S4 64-bit, dubbelkärnig.
Lagring: 16 GB.
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0.
Vikt: 30 till 48 gram beroende på modell.
Systemkrav: Iphone 5S eller senare med IOS 12 eller senare (GPS), Iphone 6 eller senare med IOS 12 eller senare (GPS + 4G).
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter enligt ISO-standard 22810:2010 (simsäker), men bör inte användas vid dykning, vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter som involverar höga hastigheter eller större djup.
Tillverkare: Apple.
Rek. pris: 40 mm: Från 4 795 kronor. 44 mm: Från 5 195 kronor.

plus

Snabb!
Fin skärm
Ekg även i Sverige

minus

Ännu bättre batteritid önskas
Dyr!

Betyg: 5 av 5