Apple Watch Series 4 är här, och den som tyckte att Series 2 och 3 var lite för små uppdateringar ser inte ut att bli besviken. Med Series 4 har Apple tänkt om och redesignat ”alla detaljer”, säger företaget.

Större skärm och äntligen avrundade hörn

Apple Watch är precis som Iphone huvudsakligen en skärm du tittar på och interagerar med. Visst, den har ett par knappar också, men skärmen är absolut det viktigaste.

Med Series 4 har Apple tagit fram en skärm med rundade hörn precis som på Iphone X och årets nya Iphone-modeller. Kanterna längs skärmen har blivit smalare (även om de inte helt har försvunnit) och en ny tillverkningsteknik kallad LTPO som gör skärmen strömsnålare än vanliga oled-paneler.

Apple Watch Series 4

Klockan kommer som vanligt i två olika storlekar, som trots att de är ungefär lika stora till det yttre har 35 respektive 32 procent större skärmyta.

För att verkligen visa hur mycket nytta den större skärmen ger har Apple skapat en ny urtavla kallad Infograf som kan visa hela åtta komplikationer, exempelvis uv-index, luftkvalitet, väder, världsklocka, solsystemet, jorden, soluppgång och -nedgång, och månfas.

Bättre komponenter: Ny digital krona och nya sensorer

Den digitala kronan är en av Apple Watchs signum, och har egentligen huvudsakligen använts för att bläddra i listor och vrida fram och tillbaka tiden. Med Apple Watch Series 4 får den en ny funktion som del av klockans hälsofunktioner, och själva hjulet får haptisk återkoppling med små ”klick” när du rullar.

På baksidan sitter en omdesignad optisk pulsmätare och en elektrod som tillsammans med en elektrod i kronan kan skapa en krets genom din kropp för ekg-avläsning.

Apple Watch Series 4

Tidigare har Apple Watch haft 32-bitarsprocessor, men nu blir den som sista Apple-produkt 64-bitars. Den nya S4-processorn ska vara upp till dubbelt så snabb som i Series 3. Och det behövs för flera nya funktioner.

Den lilla inbyggda högtalaren har blivit 50 procent mer högljudd, så att det blir lättare att ta ett snabbt samtal på språng eller höra vad Siri svarar. Mikrofonen har samtidigt flyttats till andra sidan av klockan så det inte ekar så mycket.

Fortsatt fokus på hälsa

Apple Watch Series 4 har alltså inbyggt ekg, enligt Apple blir det den första ekg-läsaren som kommer säljas över disk till konsumenter med tillstånd från amerikanska FDA. Ekg eller elektrokardiogram är en teknik som i vanliga fall används för sjukhus och vårdcentraler för att mäta hjärtrytmen och upptäcka eventuella problem som förmaksflimmer.

Eftersom ekg-läsaren kräver tillstånd kommer den funktionen rullas ut efter hand som Apple fått det. Den kommer först till USA senare i höst och förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan den får CE-märkning och kan säljas i EU.

Apple Watch Series 4

En annan nyhet är att Series 4 kan känna av om du har ramlat och automatiskt ringa nödsamtal. Det gör att klockan kan bli ett komplement till trygghetslarm för äldre.

Träna mer

För de som löper har Series 4 flera nya funktioner. Du kan nu få varningar om du springer för snabbt eller för långsamt jämfört med ditt uppsatta mål, och även se hur många steg per minut du tar vilket är bra om du håller på att försöka lära dig springa mer hälsosamt med korta steg där du landar på trampdynan och inte på hälen.

Apple Watch Series 4

Modeller, färger och priser

Apple Watch är Apples mest personliga produkt och det märks i det för företaget ovanligt stora urvalet av färger och stilar.

Series 4 finns i storlekarna 40 och 44 millimeter, men lugn, armbandsfästena är samma som tidigare så du kan använda alla du redan har.

Klockan finns i fyra utföranden, standardmodellen i aluminium, aluminium med Nike+, rostfritt stål och Hermès i rostfritt stål med speciella urtavlor och armband. Båda aluminiummodellerna kan köpas med eller utan lte-modem, medan stålmodellerna inte har något billigare alternativ med enbart gps.

Aluminiummodellen kan fås i silver, guld eller rymdgrått, medan Nike+-modellen bara har silver och rymdgrått men speciella armband och urtavlor.

Stålmodellen finns i antingen rent stål helt utan färgläggning, eller i guld eller rymdgrått. Hermès-modellerna använder enbart rent stål.

Priserna:

  • Aluminium med enklaste armbanden: 4 795 kronor för 40 millimeter (5 995 kronor med lte), 5 195 kronor för 44 millimeter (6 395 kronor med lte).
  • Stål med enklaste armbanden: 7 995 kronor för 40 millimeter och 8 595 kronor för 44 millimeter.
  • Hermès-modellerna börjar på 14 495 kronor och sträcker sig till 17 495 kronor.

Samtliga modeller kommer finnas tillgängliga för förhandsbeställningar 14 september med säljstart 21 september.

Apple Watch Series 3 42mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 3660 kr.

Bästa pris just nu: 3495 kr