Problemet är knappast nytt, men uppmärksammades återigen under måndagen av säkerhetsforskaren Wojciech Regula, som publicerade sina fynd på The Hacker News.

Problemet består i hur tumnagelsbilder (små ikoner för förhandsvisning av ett dokument) sparas av Mac OS, även från krypterade hårddiskar. Förhandsvisningen sparas för att användas av Mac-programmet Överblick, men innebär också ett problem eftersom det skapar en mindre ”kopia” av filen som inte är krypterad.

En tumnagel blottar inte hela filen, men kan ändå avslöja information om vad den krypterade filen innehåller – sådant som förmodligen var tänkt att vara hemlig. Problem kan uppstå om krypterade skivor och usb-minnen ansluts till en icke-krypterad dator, där tumnagelbilderna sedan sparas Överblicks cacheminne.

Missa inte! 9 små men ack så viktiga nyheter i Mac OS Mojave

Enkelheten och snabbheten med Mac-programmet Överblick (som bara med ett klick på mellanslag kan visa vad dokumentet innehåller) kan alltså innebära sämre säkerhet för krypterade hårddiskar.

Enligt säkerhetsforskaren Patrick Wardle är problemet minst åtta år gammalt – och vore relativt enkelt att fixa om Överblick automatiskt raderade en tumnagel när en krypterad hårddisk eller usb-minne matas ut, eller genom att inte alls skapa förhandsvisningar av krypterade filer. Problemet finns dock fortsatt kvar i senaste versionen av Mac OS. Ett sätt att säkra de krypterade filerna kan vara att manuellt radera Överblicks cacheminne efter användning. 

Apple MacBook Pro - 2,3GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13789 kr.

Bästa pris just nu: 13783 kr