På Iphone X tar du skärmdumpar genom att trycka på volym upp och sidoknappen samtidigt. Det är ett enkelt handgrepp – kanske lite väl enkelt. Internet är fullt av rapporter från irriterade användare som har Bilder fullt av oavsiktliga skärmdumpar de har råkat ta när de bara skulle låsa skärmen eller kramade telefonen av någon anledning. Problemet drabbat huvudsakligen användare som håller telefonen i vänsterhanden.

I utvecklarbetan av IOS 12 har Apple stängt av skärmdumpsfunktionen när skärmen är låst, vilket kommer att skona användare från en del av dessa oavsiktliga dumpar. Här är några knep för att minska risken och snabbt radera dumpar du redan har råkat ta.

Använd ett skal med styvare knappar

En del Iphone-skal har lite styvare knappar än telefonens egna, vilket gör det mindre troligt att du råkar trycka på volym upp-knappen samtidigt som sidoknappen när du ska låsa telefonen. Med en naken telefon är det väldigt lätt att tummen på vänstersidan av skärmen (om du håller i vänsterhanden) trycker på knappen när du håller emot för att trycka på sidoknappen med pekfingret.

Ändra grepp

Det kan vara svårt att ändra ett invant handgrepp, men om du vänjer dig vid att flytta upp tummen till övre vänstra hörnet när du ska trycka på sidoknappen kommer du inte inte ha något finger på volymknapparna som kan råka trycka.

Radera skärmdumpar snabbt

Om du ändå råkar ta en skärmdump finns det två sätt att snabbt bli av med dem.

Skärmdumpar på Iphone X

Direkt efter att ha tagit en skärmdump dyker en tumnagel av den upp i nedre vänstra hörnet. Tryck på den så visas gränssnittet för att redigera och dela den. Tryck på Klar och välj Radera skärmavbild.

Skärmdumpar på Iphone X

Missar du den möjligheten kan du öppna Bilder och välja Album -> Skärmavbilder. Här samlar telefonen automatiskt alla skärmdumpar och du kan markera allt och radera i ett nafs.