För de som försöker använda Macen som centralpunkt i det digitala livet och vill synka innehåll från och till Iphone och Ipad har det blivit allt mer uppenbart att Apple egentligen tycker det är onödigt och gammaldags. Apple vill att så många som möjligt ska prenumerera på lagringsutrymme på Icloud och använda molnlagring för allt.

Men många Macanvändare vill av olika anledningar fortsätta spara allt på datorn och göra egna backuper och arkiv. Det gäller inte minst foton tagna på mobilen, där det förutom att skydda mot förlust gör det möjligt att hålla telefonen ganska tom genom att kontinuerligt avlasta till Macen.

Tyvärr har det gått från busenkelt till ganska krångligt att arkivera just bilder till Macen.

Importera bilder med Bildinsamling

Det traditionella sättet att importera bilder är med programmet Bildinsamling. Det är visserligen enkelt att markera allt och kopiera till datorn, men problemet är att programmet sparar både originalen och kopior om du har gjort några ändringar på telefonen. Om du gör mycket ändringar och använder funktioner som Porträtt-läge på modeller med dubbla kameror blir det mycket merjobb att rensa upp efter importen.

Importera bilder med Bilder

Bilder för Mac kan också importera foton, men det är också mer anpassat för Icloud. Dessutom har vi haft en del problem med att programmet ibland begriper sig på redigerade bilder och ibland inte.

Importera bilder med Imazing

Om du inte bryr dig om att ha originalen kan du använda ett tredjepartsprogram för att importera enbart de redigerade bilderna. Imazing och Anytrans är två program som fungerar för det så att till exempel foton tagna med i Porträtt-läget enbart kommer till Macen med suddig bakgrund och utan en extra kopia med skarp bakgrund.