För de som försöker använda Macen som centralpunkt i det digitala livet och vill synka innehåll från och till Iphone och Ipad har det blivit allt mer uppenbart att Apple egentligen tycker det är onödigt och gammaldags. Apple vill att så många som möjligt ska prenumerera på lagringsutrymme på Icloud och använda molnlagring för allt.

Men många Macanvändare – även de som har gett upp och slutat synkronisera Iphone med datorn – vill fortsätta spara allt på datorn och göra egna backuper och arkiv. Det gäller inte minst foton och videor du tagit på telefonen. Förutom den ökade tryggheten i att ha en lokal kopia av allt, ut i fall att Apple skulle förlora ditt bildbibliotek, ger det en möjlighet att undan för undan rensa bort äldre bilder i telefonen. De som inte prenumererar på Icloud-utrymme eller tar ovanligt många foton, har nytta av detta.

Förr i tiden var det väldigt enkelt att importera alla bilder och videor från Iphone till datorn, men numera är det krångligare. Det beror framför allt på ickedestruktiv redigering, det vill säga att du kan ändra vilka filter, effekter och exponeringsjusteringar du har gjort på ett foto i efterhand. Men specialformat som Live Photos och porträttläget har också komplicerat arkivering.

Men jag har Icloud-bilder, behöver jag verkligen arkivera?

Det beror på hur paranoid du är, eller kanske snarare hur viktigt ditt bilbibliotek är för just dig. Icloud-bilder synkar bild och video mellan dina olika enheter och du kan även titta på dem på webben via icloud.com. Apples servrar har redundans, du behöver inte vara orolig att något går förlorat på grund av en enskild trasig hårddisk eller liknande.

Men det är inte en backup. Ändringar du gör på en enhet synkas till alla andra. Tar du bort en bild på en enhet försvinner den även från övriga enheter. Och oavsett hur mycket du litar på Apple finns det alltid en liten risk att företaget misslyckas med att skydda dina bilder eller att du stängs ute från Icloud-kontot.

Vill du vara absolut säker på att dina bilder och videor ska finnas kvar för alltid måste du spara kopior på en plats du alltid kan komma åt dem och säkerhetskopiera till minst en annan plats. Ett arkiv kopplat till Macen där hemma plus någon form av fjärrbackup till exempel är tryggast, men du kan också ha en kopia i hemmet och en på en annan molntjänst, som Google Foto

Det finns flera alternativ för hur du kan arkivera till Mac, med olika för och nackdelar.

Bildinsamling

Bildinsamling

Det traditionella sättet att importera bilder till Mac är med programmet Bildinsamling. Det är enkelt att markera allt och kopiera till datorn, men ett problem är att programmet sparar både originalen och kopior om du har gjort några ändringar på telefonen. Om du ofta redigerar bilder i telefonen blir det mycket merjobb om du vill rensa bort antingen originalen eller de redigerade versionerna efter importen.

Med Iphones standardinställningar sparas bild och video i moderna högeffektiva format, heif för foton och hevc för video. Förvirrande nog har de inte dessa filändelser, utan ändelserna heic på foton och precis som tidigare mov på videor. En del användare kanske föredrar att spara foton i det mer universella formatet jpeg, men om du har en uppdaterad Mac som kan hantera heic-filerna rekommenderar vi att du håller dig till det.

Förutom att ta upp nästan hälften så mycket utrymme som jpeg med samma bildkvalitet har heic-formatet fördelen att det kan innehålla mer information än bara en stillbild, vilket Apple använder för bland annat Live Photos. Om du importerar ett Live Photo som jpeg får du en stillbild plus en kort video i en mov-fil. Du kan då inte längre ändra vilken bildruta som ska vara den visade stillbilden, vilket du normalt kan på Iphone.

Live Photo

Om du importerar i original får du en heic-fil plus en mov-fil, som när du importerar dem på samma gång till Bilder blir ett Live Photo du kan redigera fullt ut, inklusive välja vilken bildruta som ska vara referensbild. Foton tagna i porträttläge blir också bara en fil i heic-format, istället för som tidigare en jpeg-fil och en separat liten .aae-fil.

Om du vill behålla så mycket information som möjligt samt möjligheten att redigera porträttfoton och Live Photos, är Bildinsamling med Iphone inställd på att importera original till dator det bästa valet.

Importera bilder med Bilder

Bilder

Bilder för Mac kan också importera foton, men det är mer anpassat för Icloud. Dessutom har vi haft problem med att programmet inte begriper sig på specialbilder som Live Photos och porträttläge när du importerar manuellt över usb. Det är trist, eftersom Bilder annars har samma funktioner som IOS, du kan till exempel redigera alla specialformat ickedestruktivt.

Om du abonnerar på lagringsutrymme på Icloud och använder Icloud-bilder kan du ställa in Macprogrammet att alltid hämta original till datorn, då får du automatiskt alla foton och videor du tar på telefonen. Du kan sedan enkelt vid tillfälle exportera hela samlingen till en extern hårddisk eller nätverksdisk och på så vis skapa ett lokalt arkiv.

Vill du använda Bilder som katalog men inte har Icloud-bilder rekommenderar vi att du först importerar alla original till datorn med Bildinsamling och sedan importerar dessa till Bilder. Det är det enda sätt vi hittat som bevarar möjligheten att redigera porträtt och annat i efterhand.

Skicka till dig själv

Ett tredje alternativ är att skicka bilderna till dig själv via Airdrop. Det sparar bara de ”färdiga” versionerna av porträttfoton och bilder du har lagt på filter och gjort andra ändringar i. Live Photos blir stillbilder. Om du främst är ute efter att se till att du har ett arkiv med alla bilder för att titta på när som helst i framtiden, och inte för att eventuellt redigera effekter och annat, är det här en okomplicerad metod där du slipper en massa halvdubbletter av bilder du har redigerat.

Importera bilder med Imazing

Tredjepartsprogram

Sista alternativet är att importera till dator med ett program från någon annan utvecklare än Apple. Då kan du få mer kontroll över exakt vad som importeras och hur filerna sparas. Du kan antingen använda ett program som Imazing som hjälper dig med överföring och hantering av IOS-enheter på datorn, på ett liknande sätt som Itunes brukade göra förr i tiden. Alternativt kan du importera från telefonen till Adobe Lightroom eller ett annat bildkatalogprogram. Det senare är extra praktiskt om du även fotar med en systemkamera och redan har ett invant arbetsflöde för att arkivera och säkerhetskopiera.

Apple MacBook Pro (2020) - M1 OC 8C GPU 16GB 512GB 13"

Bästa pris just nu: 19955 kr