Redan i en betaversion av IOS 11.4 dök funktionen upp första gången, och den finns kvar i betaversionen av IOS 12. Med ett särskilt Usb Restricted Mode ska IOS försöka förhindra att verktyg som Graykey kopplas till lightning-porten på en Iphone eller Ipad i timmar eller dagar för att knäcka lösenkoden på enheten.

Nu har Apple för första gången talat om IOS-funktionen i media. The New York Times skriver:

”Apple säger sig planera för en mjukvaruuppdatering som avaktiverar telefonens laddnings- och dataport … en timme efter att telefonen har blivit låst. För att fortsätta överföra data till och från Iphone-porten behöver användaren först skriva in sitt lösenord.”

Missa inte! Så snabbt kan Iphones lösenkod knäckas av Graykey

Graykey
Foto: Malwarebytes

Funktionen kommer att vara aktiverad per automatik från och med IOS 12 men kan stängas från inställningarna, exempelvis om användaren har egna tillbehör som behöver vara tillkopplade i mer än en timme utan att telefonen används.

Graykey har snabbt blivit populär bland amerikanska myndigheter som ett sätt att ta sig in i beslagtagna enheter, men troligen har rädslan för att verktyget ska komma i orätta händer – ett säkerhetshål har redan upptäckts – gjort att Apple utvecklat funktionen. Apple har tidigare helt motsatt sig krav på ”bakdörrar” som myndigheter skulle kunna använda för att ta sig in i telefoner.

I artikeln uttalar sig också Chuck Cohen som leder ett arbete mot internetbrott mot barn på Indiana State Police. Han är inte är lika glad över funktionen, och säger att polisenheten lyckats låsa upp 96 Iphone-enheter med hjälp av Graykey under 2017.

Läs också! IOS 12 hårdare mot Graykey – stänger av lightning-kontakten efter en timme

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 10250 kr.

Bästa pris just nu: 9250 kr