Nej, än är vi inte klara med WWDC. Apples utvecklarkonferens må vara över vid det här laget, men under hela veckans gång kom intressanta nyheter – stora som små – för världens alla Mac- och IOS-användare.

I den här artikeln samlar vi nyheterna som presenterades under WWDC-veckan – och som vi tycker är alldeles för viktiga eller intressanta för att missas.

Läs också! 18 smidiga knep som gör livet med Touch Bar roligare


Carplay

1. Carplay förbättras på flera punkter

Under Apples presentation på WWDC fick vi veta att Carplay kommer ha stöd för navigationsappar från tredje part, såsom Waze och Google. Men vad som inte nämndes var att teamet bakom Carplay även fokuserat på att ge Carplay "lenare" animationer, förbättrad prestanda, snabbare uppstart samt mer stabil kommunikation med telefonappen.


Spotify
Foto: Spotify

2. Siri kommer kunna styra Spotify – förhoppningsvis

I dagsläget kan Siri inte styra musik eller börja spela en viss spellista i andra musikappar än Apple Music. Det är lite extra synd på den smarta högtalaren Homepod, som vi gärna hade sett få stöd för att strömma musik direkt från Spotify.

Men det kan bli ändring på det med IOS 12. Techchrunch skrev nyligen om en ny Siri-funktion i IOS 12 kallad ”Play Media.” Om utvecklare integrerar Play Media i sina egna ljudappar kommer Siri att kunna kontrollera dessa. Dock lär Siri-funktionerna vara relativt begränsade, men allt är bättre än idag då Siri i nuläget bara kan kontrollera ljudappar från Apple.

Väljer Spotify att bygga in detta stöd i sin app skulle vi alltså kunna få den hett efterlängtade möjligheten att börja spela musik från Spotify bara med hjälp av Siri – troligen även på Homepod. Förhoppningsvis kommer vi även kunna bygga egna kortkommandon med Siri och ”Play Media” i den kommande appen Shortcuts.


Watch OS 5
Foto: AppleWatch OS 5

3. Även Apple Watch får ett anpassningsbart Kontrollcenter

IOS fick det i IOS 11, och Apple Watch får det nu med Watch OS 5. Gillar vi inte placeringen av kontroller som ficklampan, stör ej-läget och batteriinformationen kan vi enkelt flytta på symbolerna efter eget tycke och smak. Håll ned på en symbol tills att den börjar ”dansa” på skärmen, så kan vi flytta de dit vi vill.

Tyvärr kommer inte användare av första generationens Apple Watch kunna avnjuta denna eller några andra nyheter i Watch OS 5, då det nya operativsystemet bara stöds av Apple Watch Series 1 och senare.


Overcast på Apple Watch
Exempelvis Overcast saknar volymkontroller på Apple Watch i dagsläget.

4. Volymkontroller för tredjepartsappar i Watch OS 5

Appar från tredje part har fram tills Watch OS 5 märkligt nog inte haft stöd för egna volymkontroller, vilket gjort appar som Overcast på Apple Watch rätt oanvändbara – kan vi inte justera volym i appen använder vi hellre Apples egna Nu spelas-skärm.

Men det ändras med Watch OS 5. Nu kan även andra appar än Apples egna bygga in volymkontroller. På tiden, säger vi.


Siri Shortcuts
Foto: AppleDen som använt Workflow tidigare ser att Shortcuts är väldigt likt just Workflow.

5. Shortcuts ersätter snart Workflow

Passa på att säga hej då till Workflow-appen. Det borde inte komma som någon överraskning, men Apple kommer snart ersätta Workflow-appen med sin egen app Shortcuts. Det berättade Apple-kännaren Rene Ritchie nyligen, som vanligtvis är välinformerad.

Missa inte! 19 dolda nyheter du kanske missat i IOS 12


6. Apple Watch kommer kunna ”forska” på Parkinsons

Av informationen från Apples utvecklarsida för Watch OS 5 framgår också en intressant hälsorelaterad nyhet. Med det nya systemet finns nämligen ett nytt ”Movement Disorder Api” för utvecklare att bygga in i sina appar.

Med api:t kommer algoritmer som använder klockans data från accelerometern och gyroskopet för hålla koll på symptom för Parksinsons sjukdom såsom darrningar, skakningar och dyskinesier, något som i sin tur skulle kunna hjälpa läkare och patienter att utveckla bättre behandling för Parkinsons sjukdom.