Om du ska sälja eller ge bort en gammal Iphone är det viktigt att du stänger av aktiveringslåset så att framtida ägare kan nollställa telefonen och aktivera den själva. Tyvärr är Apple inte tydliga med att det inte räcker att stänga av Hitta min Iphone och att du måste stänga av aktiveringslåset innan du nollställer systemet.

Vi har hört flera berättelser om användare som har stängt av Hitta min Iphone i Inställningar, precis som Apple säger att du ska göra. De har sedan återställt fabriksinställningar antingen i Inställningar eller via Itunes. När en ny ägare sedan skulle aktivera och börja använda telefonen har den ändå bett om dina Icloud-loginuppgifter.

Logga ut

Problemet är att du måste logga ut helt och hållet från Icloud för att verkligen stänga av aktiveringslåset, vilket Apple inte nämner någonstans. Det räcker inte att stänga av Hitta min Iphone eller att ta bort enheten från Hitta min Iphone på webben.

Öppna Inställningar, välj Apple-ID, Icloud, Itunes och App Store längst upp, skrolla till botten och tryck på Logga ut. Du kan sedan välja att logga ut från både Icloud och butikerna eller bara det ena, men om du ändå ska göra dig av med telefonen är det lika bra att välja båda.

När den är klar och har loggat ut kan du gå vidare och nollställa systemet.

Samma instruktioner gäller även för Ipad. För Apple Watch räcker det med att ta bort parkopplingen i appen Klocka. Du måste bekräfta det med lösenordet för ditt Icloud-konto.