Många Apple-användare prenumererar på extra Icloud-lagringsutrymme huvudsakligen för att kunna använda Icloud-bildbiblioteket. Det är en smidig funktion som sparar mycket utrymme på framför allt Iphone, men även på Macen.

Om du vill arkivera en komplett uppsättning högupplösta bilder kan du dock stöta på patrull kring funktionen. Om Macens startskiva inte har lagom mycket ledigt utrymme för att ladda ner alla bilder kommer Icloud bara behålla lågupplösta kopior på datorn, och det finns ingen webbapp där du manuellt kan ladda ner bilderna till en extern hårddisk.

Med tanke på att standardutrymmet på en Macbook i dag är 256 gigabyte och hur stora bilder från moderna Iphone-modeller är så är det här en situation relativt många kan hamna i.

Som tur är finns ett sätt att kringgå den här begränsningen och få ner alla bilder till datorn, men det kräver lite fixande.

Välj bibliotek

För det första behöver du en extern hårddisk stor nog att ta emot hela biblioteket (du kan inte dela upp filerna mellan flera diskar). Det går bra med vilken usb-hårddisk som helst så länge den är lagom stor. Den måste vara formaterad i hfs+ (journalförd) och du måste ha en Mac – det finns i dag inget sätt att hämta alla bilder från Icloud-bildbiblioteket på Windows.

Så gör du:

  1. Anslut den externa hårddisken till Macen.
  2. Kopiera ditt Bilder-bibliotek till hårddisken. Du hittar det i Bilder-mappen i din hemmapp.
  3. Stäng av Bilder om det är igång.
  4. Håll nere alt-tangenten och starta Bilder.
  5. Leta upp den nya kopian av biblioteksfilen på den externa disken och välj den som bibliotek.
  6. Öppna Bilders inställningar (cmd-kommatecken) och klicka på Använd som systembildbibliotek under Allmänt.
  7. Se till att Icloud-bildbibliotek är ikryssat i Icloud-fliken, och välj Hämta original till datorn.

Nu har du flyttat Bilders bibliotek till den externa, rymligare skivan och Icloud kommer börja hämta alla högupplösta bilder. Hur lång tid det tar beror på hur mycket du har att hämta och hur snabb din uppkoppling är; det kan ta flera dagar.