Många Apple-användare prenumererar på extra Icloud-lagringsutrymme huvudsakligen för att kunna använda Icloud-bildbiblioteket. Det är en smidig funktion som sparar mycket utrymme på framför allt Iphone, men även på Macen.

Om du vill arkivera en komplett uppsättning högupplösta bilder finns en risk för att du stöter på patrull kring funktionen. Om Macens startskiva inte har lagom mycket ledigt utrymme för att ladda ner alla bilder kommer Icloud bara behålla lågupplösta kopior på datorn.

Med tanke på att standardutrymmet på en Macbook idag är 256 gigabyte så är det här en situation relativt många kan hamna i.

Som tur är finns ett par sätt att kringgå den här begränsningen och få ner alla bilder till datorn, men det kräver lite fixande.

Flytta biblioteket till extern lagring

En metod som är den bästa på lång sikt är att flytta hela Bilder-biblioteket till en extern hårddisk eller ssd. Det har ett par fördelar. För det första sparar det utrymme på Macens interna lagring eftersom systemet inte måste lagra några bilder alls där. För det andra får du ytterligare en kopia av bilderna utöver den Apple har i molnet.

Välj bibliotek

Du behöver en extern hårddisk stor nog att ta emot hela biblioteket (du kan inte dela upp filerna mellan flera diskar). Det går bra med vilken usb-hårddisk som helst så länge den är lagom stor. Den måste vara formaterad i hfs+ (journalförd).

Så gör du:

  1. Anslut den externa hårddisken till Macen.
  2. Kopiera ditt Bilder-bibliotek till hårddisken. Du hittar det i Bilder-mappen i din hemmapp.
  3. Stäng av Bilder om det är igång.
  4. Håll nere alt-tangenten och starta Bilder.
  5. Leta upp den nya kopian av biblioteksfilen på den externa disken och välj den som bibliotek.
  6. Öppna Bilders inställningar (cmd-kommatecken) och klicka på Använd som systembildbibliotek under Allmänt.
  7. Se till att Icloud-bildbibliotek är ikryssat i Icloud-fliken, och välj Hämta original till datorn.

Nu har du flyttat Bilders bibliotek till den externa, rymligare skivan och Icloud kommer börja hämta alla högupplösta bilder. Hur lång tid det tar beror på hur mycket du har att hämta och hur snabb din uppkoppling är; det kan ta flera dagar.

Hämta från webben

Hämta från webben – även med pc
Den andra metoden går du på att logga in på icloud.com i webbläsaren och hämta dina bilder därifrån. Då spelar det ingen roll om du inte ens använder programmet Bilder på Macen eller har en pc med Windows, du kan ändå arkivera kopior av dina foton från Iphone och Ipad till datorn.

När du har loggat in och öppnar Bilder måste du visa samtliga bilder. Markera sedan alla genom att markera den första och sedan shift-klicka på den sista. Klicka sedan på hämta-knappen (ett moln med en pil nedåt). Om du har markerat många bilder kan du få en varning om det. Bilderna hämtas som standard till din Hämtade filer-mapp. Vill du ha dem på den externa disken direkt måste du ändra inställningarna i webbläsaren tillfälligt så att filer hämtas dit. Byt tillbaka till den vanliga när du är klar.