För ett par år sedan lanserade Apple en ny modell för tillägg i Mac OS, så kallade app extensions. För Safari innebär det en ny teknik för utvecklare som vill ta fram webbläsartillägg, som levereras via vanliga Macprogram och har flera fördelar jämfört med gammaldags tillägg.

Den gamla typen av tillägg, som bland annat distribueras via Safari Extensions-galleriet, använde javascript, css och andra html-tekniker, medan de nya skrivs i Swift eller Objective C och är snabbare och säkrare.

Under WWDC har Apple meddelat att gammaldags tillägg nu kommer börja fasas ut. Nya och uppdaterade tillägg kan fortsätta laddas upp till galleriet fram till slutet av 2018, sedan kommer den frysas en tid och till slut kommer stöder för denna typ av tillägg helt försvinna.

Redan nu med Safari 12 på Mac OS Mojave har Apple stoppat tillägg från andra källor än galleriet. Du kan alltså inte ladda ner ett gammaldags Safari-tillägg från en annan webbplats och köra, men gissningsvis finns en inställning bland utvecklarverktygen för att kringgå det om du verkligen vill.