En av dagens hetaste tekniktrender är artificiell intelligens, och vad personifierar den utvecklingen bättre än digitala assistenter? Inför årets World Wide Developers Conference var vi många som såg fram emot hur Apple skulle möta Googles landvinningar i Assistant med en smartare och duktigare Siri.

Tji fick vi.

Siri fick visserligen plats på scen under öppningsanförandet, men Apple visade bara upp en enda ny funktion. Shortcuts ser visserligen riktigt praktiskt ut, så länge det fungerar som utlovat, men det är inte direkt i samma liga som Google Assistant som själv ringer upp och bokar tid hos frisören eller bord på restaurangen.

Seriöst, hur länge ska vi behöva vänta på att kunna följa upp ett svar med en till fråga om samma ämne?

Här är en kort och egentligen rätt grundläggande lista över några saker Siri behöver för att ha en chans mot Assistant och Alexa:

  • Förstår sammanhang – om jag precis har frågat hur vädret är i Kalmar borde jag kunna fråga hur lång resväg det är och få ett vettigt svar utan att behöva specificera att jag menar till Kalmar.
  • Följdfrågor – seriöst, hur länge ska vi behöva vänta på att kunna följa upp ett svar med en till fråga om samma ämne? ”Hur många bor i Tokyo? Och i Osaka?” – dagens Siri svarar kanske: ”Det här hittade jag på webben om och i Åsaka”.
  • Länkade kommandon: ”Hur är vädret i London och Paris?” och ”Släck lamporna i köket och badrummet!”

Inget av detta hörde vi ett knyst om på WWDC, och det lämnar åtminstone mig med huvudbry. Vad händer egentligen med utvecklingen av Siri? Apple har gjort många nyanställningar och Siri ligger nu under Craig Federighis avdelning istället för Eddy Cues, så i vintras såg det ut som att Apple var på väg åt rätt håll. Frågan är då varför vi inte får mer.

Siri har i många kretsar blivit ett skämt.

Har Apple inte förstått hur långt efter Siri ligger i allmänhetens ögon? Homepod fick lysande omdömen på alla punkter utom Siri, som sågades av de flesta recensenter.

Siri har i många kretsar blivit ett skämt, och även om Apple ska ha beröm för att ha tagit sin assistent till fler språk och länder än konkurrenterna är det hög tid att företaget tar tag i grundläggande brister och visar oss att Siri inte kommer bli en kuriositet.