Utvecklare av mer avancerade appar som inte har hoppat på prenumerationsvågen, utan vill sälja sina appar till engångspriser har länge haft ett stort problem på App Store: Det har inte gått att ge användarna ett gratis smakprov av den fullständiga appen.

Apple har nu uppdaterat riktlinjerna för App Store-distribuering, och bland nyheterna märks framför allt att den här regeln har ändrats. Utvecklare kommer nu kunna erbjuda en tidsbegränsad köp-i-appen med priset noll kronor som låser upp alla funktioner i appen i till exempel 14 dagar.

Många utvecklare, speciellt på Mac, har efterfrågat den här möjligheten, och det är något som har fått flera utvecklare att välja att inte erbjuda sina program på Mac App Store.

Apple har också uppdaterat reglerna för tjänster som fungerar på flera plattformar. Användare ska kunna använda funktioner de har betalat för på andra plattformar även på IOS, men det måste gå att köpa dem även med köp-i-appen och utvecklarna får inte försöka förmå användarna att göra sina inköp på andra plattformar.

Förra veckan fick Apples refusering av Steam Link stor uppmärksamhet, och de uppdaterade riktlinjerna förtydligar också företagets ståndpunkt om den typen av appar. En app som speglar innehåll från en annan enhet måste göra det över det lokala nätverket, de måste spegla hela innehållet och inget annat, allt som rör konton måste skötas på den andra enheten, och gränssnittet får inte likna IOS eller App Store. Mikrotransaktioner som utförs i till exempel ett spel är tillåtna, så länge de behandlas på den andra enheten, men apparna får inte ha butiker för nya appar/program/spel.

Riktlinjerna har även nyheter kring kryptovalutor och reklam.