I flera artiklar har vi skrivit om Graykey, den grå lådan snabbt blivit populär bland amerikanska myndigheter och som genom att kopplas till en Iphones lightning-kontakt kan knäcka lösenkoden genom att gissa sig fram till rätt kod.

Nu vet vi att Apple med IOS 12 tar ytterligare steg mot att försöka begränsa Graykey och andra liknande ”Iphone-knäckare" som kopplas till lightning-porten. Redan i en betaversion av IOS 11.4 testades ett begränsat läge där lightning-kontakten automatiskt stängs av efter en vecka om telefonen inte blivit upplåst någon gång under denna tid.

I en betaversion av IOS 11.4.1 sänktes denna tid till en timme, och även i IOS 12 finns detta begränsade läge kvar. Det skriver Engadget. När det begränsade läget är aktiverat kan lightning-porten inte göra någonting förutom att ladda enheten, ända tills att telefonen låses upp.

Läs mer! Apples svar på Graykey – IOS 11.4 kommer stänga av lightning-kontakten

Intressant nog har ett ”hack” för att ta sig förbi begränsningen redan upptäckts. Genom att koppla den låsta enheten till en dator som användaren angett som en enhet hen litar på, låses begränsningen upp och lightning-porten kan överföra data i ytterligare en timme.

Eftersom IOS 12 befinner sig i sin första betaversion är det fortfarande mycket som kan förändras innan systemet släpps till allmänheten i september, men det står klart att Apple försöker begränsa Graykey och liknande enheters möjligheter att knäcka en Iphone.

Missa inte! Så snabbt kan Iphones lösenkod knäckas av Graykey

Apple iPhone X 64GB Pris vid test: 9750 kr.

Bästa pris just nu: 9250 kr