Det som enligt vissa, kanske främst utvecklare, är årets Apple-händelse avslutades på måndagkvällen efter ett par timmar långt WWDC-anförande. Eller ja, det började precis om du är utvecklare på plats i San Jose, Kalifornien. Här ska Apple presentera sina teknologier och idéer för ännu ett år med Apples produkter.

Tyvärr skedde åtminstone delar av måndagskvällens event utan några stora steg framåt, men många små. Och med intressanta idéer om vad som komma skall för Apple.

Vi blev helt utan hårdvara, trots att det gått precis ett år sedan Apple uppdaterade sina bästsäljande Mac-modeller. Drömmen om regelbundna, mindre uppdateringar av Apples produkter – som för några år sedan, när de kunde ske halvårsvis – är långt bort.

Läs också! Apple visar upp IOS 12: Mer prestanda, digital hälsa – och Memoji

IOS 12 är ett bra svar på kontroverserna

Hatten av för IOS 12, däremot. Det är ett system som precis enligt ryktena fokuserar på buggfixar och prestanda snarare än enbart nya funktioner. Passande efter ett år med ett på sina håll problemtyngt IOS 11.

Ännu mer passande är det efter att Apple anklagats för planerat åldrande med batteriskandalen under hösten 2017. Här presenterar företaget istället ett system som förhoppningsvis kommer förbättra och ge säkerhetsuppdateringar även till fem, sex år gamla IOS-enheter. Det klår ingen annan i branschen.

Apple hoppar också, fint nog, tillsammans med Microsoft, Instagram och Google på den största 2018-trenden. Att döda slösurfen. Eller åtminstone begränsa den. Plötsligt börjar teknikföretagen (låtsas) bry sig om vi hur mår (så länge vi ändå fortsätter använda deras produkter). Och visst är det bra att vi nu får bättre verktyg för att lite grann minska och kontrollera vår mobilanvändning. Det kan vi inte annat än applådera.

Vi ser också det som tycks vara frukterna av Apples köp av appen Workflow. Siri får nu intressanta funktioner för att skapa personliga automationer i vårt vardagsliv. Säg ”jag är på väg hem” så kan vi både skicka ett meddelande till sambon, spela vår favoritpodd och slå igång fläkten hemma.

Facetime får i IOS 12 sin första riktiga uppdatering – någonsin. Watch OS 5 får nya hälsofunktioner (ingen överraskning där) och Apple TV blir en aningen bättre mediaspelare för vardagsrummet med Dolby Atmos och snygga bakgrundsbilder tagna från International Space Station.

Samma historia som tidigare – fast med ny twist

För Macen är storyn vid en första anblick densamma som tidigare. Mac får flera redan kända IOS-funktioner, men lite efter Iphone.

Men under ytan pågår i själva verket något betydligt mer intressant. Apple har inte bara flyttat några appar från IOS. Nej, de nya IOS-apparna på Mac som Hem-appen och Röstmemon visade sig senare i keynoten vara ett första steg i att ta IOS-appar till Mac på en mer grundläggande nivå. Precis som det ryktats om. Förhoppningen är att även Mac kan få ta del av de delar som gjort Iphone så framgångsrik, mängder av bra appar.

Missa inte! Här är nyheterna i Mac OS Mojave

De bortglömda bitarna

Visst blev det ändå ett rätt nyhetsspäckat event, samtidigt som vi inte kan hjälpa att undra varför inte mer kommer från ett så gigantiskt företag som Apple.

Fortfarande saknar vi en rejäl uppdatering av utvecklarverktygen för Apple Watch. Möjligen finns fler nyheter här som ännu inte hunnit presenterats, WWDC har ju med detta event precis börjat.

Men Watch OS är fortfarande högst ointressant för många utvecklare. Appar försvinner från plattformen och än är det oklart hur Watch OS 5 ska hjälpa mot detta. På IOS saknar vi ett mörkt läge och på Apple TV behöver TV-appen fortfarande bli bättre för att mediaspelaren ska kännas som något smartare än bara en hemskärm med appar.

Och vad hände med Touch Bar? Inte ett ord på en utvecklarkonferens om det Apple jämförde med både datormusen och multi touch på Iphone när den Mac-exklusiva uppfinningen presenterades år 2016.

Är Touch Bar helt dött? Apple gör inget för att bevisa motsatsen.

En gnutta självförtroende

De gångerna Apple visade självförtroende på scen var när man bestämt förnekade, ännu en gång, att Mac OS och IOS inte håller på att bli ett och samma operativsystem. Och när man visade upp Animoji samt nykomlingen Memoji.

WWDC 2018 bjöd på många små steg i rätt riktning. För de stora, självsäkra stegen får vi vänta till år 2019.