Apple fortsätter satsa starkt på augmented reality. Som ryktena har talat om kommer utvecklare få tillgång till AR Kit 2, en uppdaterad version av företagets utvecklarramverk.

Den största nyheten är delade erfarenheter – det blir nu möjligt att visa en delad värld på flera IOS-enheter. Det innebär att utvecklare kan bygga augmented reality-spel för flera spelare. Ett exempel vi fick se på scen är Lego, vars app kommer utgå från en verklig Lego-modell och bygga vidare med virtuella tillägg. Du och upp till tre vänner kan leka tillsammans med olika figurer och byggsatser.

Andra nyheter är förbättrad ansiktsigenkänning, realistisk rendering, föremålsigenkänning och permanenta världar.

Apple har själva utvecklat en app som visar upp några av möjligheterna i AR Kit 2: Measure (gissningsvis blir det Mät på svenska). Det är en enkel app för att mäta avstånd och storlekar i verkligheten, och även förhandsvisa 3d-objekt.

För att hjälpa utvecklare och användare att utnyttja funktionerna mer har Apple tagit fram ett nytt öppet filformat kallat usdz som gör det möjligt att dela och använda 3d-modeller från en mängd olika källor som datorprogram från Adobe och andra utvecklare.